Medicii pensionari – platiti prin conventii civile

Aplicarea, in sistemul sanitar, a Ordonantei Guvernului privind interzicerea cumulului salariu – pensie ar fi dus la blocarea unor unitati sanitare ori chiar la inchiderea lor. Ministrul Sanatatii, Ioan Bazac, a cerut primului ministru, Emil Boc, o derogare de la textul ordonantei in privinta medicilor pensionari, derogare care a fost aprobata miercuri, 7 ianuarie.
Potrivit datelor transmise de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj la Ministerul Sanatatii (MS), in judetul nostru lucreaza, in prezent, 13 medici pensionari si 18 cadre medii, surori medicale, muncitori.
Directorul DSP Salaj, dr. Dana Pop, a precizat ca medicii pensionari sunt incadrati in spitale prin contracte anuale. Dar posturile sunt scoase la concurs de doua ori pe an si medicul pensionar poate fi inlocuit de un alt medic care a concurat pe postul respectiv. “Din pacate, nu se prezinta nimeni la concurs”, a subliniat Dana Pop.
Tot miercuri, primul ministru Emil Boc a explicat ca textul ordonantei (230/30 decembrie 2008) ramane nemodificat, dar se vor gasi solutii specifice pentru plata profesorilor, medicilor si actorilor.
In Salaj, la Spitalul de boli cronice Crasna, sunt doi medici pensionari, la Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei, din cei trei medici, doi sunt pensionari, la CCAM Simleu este un singur medic pensionar, iar la Spitalul de Urgenta Zalau si la Spitalul orasenesc Simleu Silvaniei, cate patru medici pensionari.
Daca medicii pensionari ar fi iesit din sistem, Spitalul din Crasna si Centrul de Sanatate din Cehu Silvaniei riscau sa se inchida. Dar si la Spitalul orasenesc Simleu ar fi aparut o situatie deosebita, pentru ca medicul anestezist este pensionar si s-ar fi blocat sectiile chirurgie, ginecologie si ortopedie.
La Spitalul de Urgenta Zalau sunt in total 16 pesoane care cumuleaza pensia cu salariul, din care patru medici, un biolog, doi farmacisti si noua alte cadre medicale sau muncitori. Directorul Spitalului, domnul Ioan Muresan, ne-a spus ca aplicarea ordonantei (fara derogare) ar fi lasat descoperita dializarea a peste 70 de bolnavi din judet, pentru ca la dializa este un singur medic, iar la neurologie s-ar fi desfiintat linia de garda, pentru ca sectia are doar trei medici, din care unul pensionar.
Domnul Muresan ne-a mai spus ca s-a primit de la Ministerul Sanatatii instiintarea oficiala privind plata medicilor pensionari prin conventie civila si se va discuta cu fiecare despre noua modalitate de retribuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *