februarie 9, 2023

Medicii de familie renunta la protestele anuntate

Medicii de familie au anuntat, marti, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii si presedintele CNAS, ca renunta la protestele anuntate de miercuri pana vineri, intrucat au fost gasite solutii pentru acordarea unui buget rezonabil pentru asistenta medicala primara. Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, rezultatul pentru trimestrul intai obtinut la intalnirea de marti nu este cel dorit, dar inteleg ca anul acesta este vorba de un buget de austeritate. In opinia acestora, cheltuielile cabinetelor medicale vor putea fi suportate din bugetul alocat asistentei medicale primare.
“Pentru trimestrul intai, valorile raman neschimbate, la nivelul lui 2008. Pentru celelalte trei trimestre, valoarea minim garantata a punctului per capita este de 4,1, iar valoarea minim garantata per serviciu este de 1,5”, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu. Ea a precizat ca fata de 2008, valoarea punctului “per capita” si “per serviciu” a scazut, dar in limita unui buget de austeritate, adica de la 4,61 la 4,1 “per capita” si de la 1,9 la 1,5 “per serviciu”. De asemenea, pentru 2009, raportul capita – seriviu va fi de 80 pe 20, a mai spus Tanasescu, precizand ca actiunile de protest anuntate vor fi suspendate. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, marti, ca s-a ajuns la o formula pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie.
Bazac a spus, la finalul discutiilor cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai Patronatului National al Medicilor de Familie, ca lipsa de comunicare a dus la situatiile tensionate din ultima perioada si spera ca rectificarea bugetara sa duca asistenta medicala primara acolo unde ii este locul. Medicii de familie au inceput sa depuna, de luni, la Casele de asigurari de sanatate, cereri prin care anunta ca, de miercuri ar putea intra in concediu de odihna sau de studii, pentru trei zile, in semn de protest fata de alocatia bugetara pe 2009, a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. In urma intalnirii de luni, ministrul Sanatatii si presedintele CNAS au stabilit ca, in primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor ramane neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, in conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotarare de Guvern.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut