ianuarie 31, 2023

Medicii de familie au semnat un protocol cu MS

Activitatea va continua normal in cabinetele medicilor de familie, dupa ce acestia au semnat, marti, un protocol cu Ministerul Sanatatii, astfel, ca vor fi prescrise medicamente compensate si gratuite si, respectiv, vor fi eliberate bilete de trimitere catre specialisti si spitale. Astfel, medicii de familie vor semna contractul cadru in forma actuala. Totodata, valoarea punctului per capita a fost stabilita la 4,1 si a celui per serviciu la 1,5, valori care vor ramane neschimbate pana la sfarsitul anului, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
In legatura cu acordarea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, ministrul a spus ca aceasta va fi reglementata printr-o lege separata de contractul cadru, care va fi elaborata saptamana viitoare. Totodata, Ministerul Sanatatii are prevazute, pentru 2009, cinci milioane de euro, pentru plata medicilor din centrele de permananta. Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Patronatul National al Medicilor de Familie (PNMF) au continuat, marti, negocierile cu conducerea Ministerului Sanatatii, dupa ce la intalnirea de luni nu au ajuns la o concluzie.
Medicii de familie au refuzat, initial, semnarea Contractului cadru pe anul 2009 sustinand ca forma actuala a documentului nu tine cont de propunerile avansate de medici si cuprinde prevederi care le incalca drepturile. Printre nemultumirile medicilor de familie se numarau faptul ca acestia vor fi obligati sa asigure si servicii de urgenta, ca este schimbat modul de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevazute, unele considerate “aberante”. Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut