septembrie 24, 2023

Medici sălăjeni reținuți sau condamnați: Patru cazuri în mai puțin de un an

0

În mai puțin de un an de zile, am relatat cazurile a patru medici sălăjeni care au ajuns pe mâna procurorilor sau au primit condamnări în instanță.

În decembrie 2022, scriam despre cei doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, reținuți de procurori pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită. Medicul Jidveianu era acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale), anchetatorii susținând că în perioada 2021-2022 a primit sume între 100 și 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii. În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Așchilean, medic primar chirurg pediatru, acesta a fost acuzat și el de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, procurorii spun că a primit sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, tot pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei. Deși pentru medicul Jidveianu procurorii au cerut arest preventiv, judecătorii l-au plasat sub control judiciar, iar înainte de Paști l-au scăpat și de această măsură dar i-au interzis să profeseze în sistemul public. În cazul medicului Așchilean, gravitatea faptei fiind considerată mai redusă de către anchetatori, în condițiile în care acesta a recunoscut fapta, procurorii au apreciat de la început că măsura controlului judiciar este suficientă.

În luna aprilie, medicul Ioan Așchilean a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, admis ulterior de judecătorii de la Tribunalul Sălaj, și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

În ce-l privește pe medicul Horea Jidveianu, cazul încă se judecă. Dosarul este înregistrat acum la Curtea de Apel Cluj, după ce, în 5 septembrie, a fost solicitată strămutarea acestuia.

Luna aceasta, fostul şef de la Neurologie din Zalău a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu suspendare. Medicul Nicolae Bogdan a fost găsit vinovat de malpaxis, soldat cu decesul pacientului.

După ani de zile de procese cu familia defunctului Alexandru Chiorean, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe medic la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de probă de 4 ani. Acesta are de plătit familiei daune morale în cuantum total de 120.000 de euro.

La câteva zile distanță de la condamnarea medicului Nicolae Bogdan, procurorii au făcut public cazul unui alt medic, de această dată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Medic primar în specialitatea anatomie patologică, fost manager și director medical al unității medicale, Liliana Neaga a primit închisoare cu suspendare pentru luare de mită și abuz în serviciu, după un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii.

Doctorița, care s-a pensionat de la Spitalul Județean în luna ianuarie a acestui an, a primit o pedeapsă de 2 ani și 3 luni pentru luare de mită în formă continuată, respectiv 2 ani și 3 luni pentru abuz de serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

În perioada 2019-2022, spun anchetatorii, în calitate de medic șef serviciu în cadrul Spitalului Județean Sălaj, inculpata NLM a prelucrat 3.199 de teste Babeș Pananicolau, preluate de la medici ginecologi, fără ca aceste teste să fi fost solicitate prin policlinica spitalului, fără să existe bilete de trimitere ori dovada calității de asigurat și fără ca aceste teste să fie decontate de CAS. Astfel, a cauzat spitalului un prejudiciu de 127.960 de lei. În schimbul acestor servicii, femeia a primit 45.929 lei.

Sezizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, înregistrată la Tribunalul Sălaj în data de 14 septembrie, a primit ca termen de judecată data de 18 octombrie 2023. Potrivit informațiilor publice de pe portalul instanței de judecată, Neaga Liliana Maria figurează ca inculpat, iar Spitalul Județean de Urgență Zalău ca parte vătămată.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut