Medicamente vitale, de zeci de mii de lei, ajung la coșul de gunoi pentru că legea nu permite returnarea lor

1
291

Asociația Colegiul Pacienților solicită reglementarea procedurii de returnare a medicamentelor rămase nefolosite de către populație, aflate în termen de valabilitate și care nu necesită condiții speciale de păstrare.

Asociația susține că a primit mai multe sesizări de la aparținători sau pacienți care au rămas cu medicamente neutilizate, aflate în termen de valabilitate, medicamente foarte scumpe decontate de CNAS, care nu au putut fi returnate medicilor curanți sau farmaciilor pentru a fi utilizate de către alți pacienți.

Potrivit legislației în vigoare, medicamentele neutilizate se distrug, fiind considerate deșeuri periculoase.  
Legea farmaciei și normele de aplicare a acesteia nu prevăd preluarea și depozitarea medicamentelor nefolosite de către populație, chiar dacă acestea se află în termen de valabilitate.

Colegiul Pacienților a dat exemplul unui pacient care a dorit să returneze 3 cutii neutilizate de Ibrance 125 mg, medicament folosit în tratamentul cancerului mamar, care costă peste 11.300 lei/cutia, însă atât medicul cât și farmacia la care a apelat i-au spus că acesta nu poate fi preluat și dat altcuiva, singura variantă fiind distrugerea.

În contextul în care acesta nu este un caz izolat, Asociația Colegiul Pacienților solicită Ministerului Sănătății să intervină urgent pentru reglementarea acestor situații, astfel încât să fie stopată risipa de medicamente, prin folosirea eficientă a resurselor în vederea asigurării accesului tuturor pacienților la tratament.

1 COMENTARIU

  1. N_fi mnica ca de nunta lui Bula.Voi nu intelegeti ca virgula capitalismul asta nenorocit se bazeaza pe consum?Adica risipa,mai pe romaneste.Chiar dk medicamentele nu_si schimba proprietatile pt ca sunt produse relativ stabile,ele trebe distrusevca sa se cumpere altele.Ce costuri? Ce amprenta de carbon?Ce planeta?,Capitalismul sa mearga inainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.