Aproape patru mii de elevi sălăjeni, din mediul rural, vor beneficia zilnic, la școală, de o masă oferită gratuit. Guvernul României a adoptat, în ședința de săptămâna trecută, act normativ care instituie Programul Național „Masă sănătoasă”.

Acesta se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar în cuantum de 15 lei, constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Programul Național „Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor și combaterea abandonului școlar.

În vederea asigurării continuității intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat (Programul „Masă caldă”), acestea sunt incluse, de drept, și în Programul „Masă sănătoasă” pentru anul calendaristic în curs.

Primăriile cu unități de învățământ preuniversitar cuprinse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pot începe procedurile de implementare a Programului Național „Masă Sănătoasă” pentru acest an, a anunțat Ministerul Educației.

Finanțarea se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, dacă se decide, prin hotărâre a consiliului local, o valoare zilnică mai mare decât cea prevăzută în Hotărârea de Guvern sau dacă, în perioada aplicării Programului național “Masă sănătoasă”, crește numărul de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

Bugetul alocat pentru Programul Național „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maximum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

La nivelul județului Sălaj, au fost selectate opt unități de învățământ, toate din mediul rural. Este vorba despre Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Hida (485 elevi), Școala Profesională Sâg (515 elevi), Liceul Tehnologic Nr.1 Surduc (498 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Valcău de Jos (394 elevi), Școala Gimnazială nr. 1 Bălan (330 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Pericei (406 elevi), Liceul Tehnologic Nr.1 Gâlgău (322 elevi), Liceul Tehnologic “Ioachim Pop” Ileanda (433 elevi).