Un bărbat este urmărit penal de procurori sub aspectul comiterii infracțiunii de influențare a declarațiilor după ce a ar fi oferit 15 mii de lei unei femei pentru a o convinge să mintă în fața anchetatorilor.

Potrivit procurorilor sălăjeni, „la data de 10.05.2024 inculpatul LCV i-a remis suma de 15.000 lei martorei LD, determinând-o pe aceasta să dea declarații mincinoase în cauza înregistrată pe rolul Judecătoriei Zalău (…) în care 9 inculpați sunt trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, cu forme diverse de participație. Ca urmare a primirii sumei de bani de la inculpat, martora LD a dat declarații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale care dacă ar fi fost reale, ar fi lipsit de fundament acuzația penală formulată în cauza înregistrată pe rolul Judecătoriei Zalău”.

În data de 6 iunie, inculpatul LCV a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de influențare a declarațiilor, iar în 7 iunie procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile, propunere admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Zalău.

Cercetările se efectuează de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Poliției Municipiului Zalău, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru lămurirea aspectelor relevante ale cauzei în vederea stabilirii răspunderii penale.

Precizăm faptul că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.