Marțea ”neagră”: Guvernul a rămas fără o parte a miniștrilor

Cei șase miniștrii USR-PLUS care au deținut în Guvernul Cîțu portofoliile la Sănătate, Transporturi, Fonduri Europene, Economie, Cercetare și portofoliul de Vicepremier, și-au depus demisiile în această dimineață la Secretariatul General al Guvernului, Executivul rămânând în acest fel fără conducerea a șase ministere.

Prima care a ajuns la sediul Guvernului pentru a-și depune demisia din funcție a fost Ioana Mihăilă – Ministrul Sănătății, urmată de Vicepremierul Dan Barna, de Ministrul Economiei – Claudiu Năsui, de Ministrul Transporturilor – Cătălin Drulă, iar ultimii sosiți au fost Ministrul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman.

Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a anunțat pe Facebook faptul că s-au ținut de cuvânt în privința demisiilor anunțate aseară: “În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, spune Dan Barna în postarea sa însoțită de fotografiile cu echipa demisionară a USR-PLUS.

Dan Barna a anunțat luni seara că miniștrii USR PLUS vor veni la prima oră la Guvern pentru a-și depune demisiile deja semnate, în contextul crizei politice din coaliție.

”În lunile care s-au scurs de la alegeri, am făcut tot ce a ținut de noi ca acest guvern să țină direcția corectă. Am adus în vârful administrației publice oameni competenți, cu bună credință și cu o uriașă putere de muncă. Însă nu putem merge mai departe cu un premier care guvernează fără un minim respect pentru acordurile de coaliție. Nu se poate așa. Niciodată nu se va putea așa. Nu cu USR PLUS. Nu am vrut să ajungem aici. Toți miniștrii USR PLUS au vrut să fie lăsați să își facă treaba. Asta vrem și acum. Să livrăm reformele din programul de guvernare. PNL trebuie să aleagă. Ori guvernează cu USR PLUS ca partener de guvernare recunoscut pentru reforme, ori oferă românilor formula Cîțu-Ciolacu cu PSD în “echipa câștigătoare”, spunea luni seara copreședintele USR PLUS.

Vă reamintim că această criză guvernamentală a debutat săptămâna trecută, odată cu demiterea Ministrului Justiției, Stelian Ion, pentru refuzul de a aviza actul oficial prin care primarii ar putea accesa fonduri prin PNDL 3. USR PLUS a cerut plecarea premierului Florin Cîțu și, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, au depus o moțiune de cenzură împreună cu AUR. „Am decis că nu putem merge mai departe cu un premier care nu are un minim respect pentru adevăr”, a spus Dan Barna, anunțând demisiile miniștrilor USR PLUS.

PSD: Președintele Iohannis să solicite demisia premierului Cîțu

             Din partea principalului partid de Opoziție vine solicitarea expresă lansată spre Președintele României, Klaus Iohannis, de a pune capăt crizei politice și guvernamentale. ”PSD consideră că soluția cea mai rapidă de încetare a crizei politice și guvernamentale este ca președintele Klaus Iohannis să își exercite rolul constituțional de mediator și să solicite demisia urgentă a prim-ministrului Florin Cîțu. O astfel de intervenție din partea președintelui ar pune capăt imediat conflictului politic care afectează grav România”, transmit într-un comunicat reprezentații Partidului Social Democrat.

”Este inacceptabil ca economia României să fie paralizată, iar cetățenii să se afunde în sărăcie din cauza unei singure persoane, care se încăpățânează să se agațe de funcția de șef al Guvernului. Președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eșecul <Guvernului Său>, întrucât a girat personal numirea lui Cîțu în funcția de premier și a agreat participarea USR-PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR, într-o Coaliție a Pierzătorilor în alegeri. Toate aceste partide sunt vinovate în egală măsură de catastrofa economică și socială pe care o vedem în prezent în România. Prin urmare, președintele Iohannis are obligația să iasă din letargia care-l caracterizează pentru a cere demisia a premierului Cîțu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui guvern legitim, în cel mai scurt timp”, se arată în documentul transmis presei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut