Marko: Romanii care au o functie de raspundere, sa cunoasca maghiara in Harghita si Covasna

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca romanii care au functii de raspundere in diferite institutii din judetele Harghita si Covasna ar trebui sa cunoasca limba maghiara, asa cum de la maghiari se asteapta sa stie limba romana.
Marko a spus, joi, intr-o conferinta de presa, referindu-se la reprezentarea comunitatii romanesti din judetele Covasna si Harghita in institutii, ca o considera importanta. “Asa e cinstit, asa e corect, trebuie discutat la ce nivel (sunt reprezentati romanii – n.r.). In schimb, aici, romanii au un «handicap», si anume faptul ca in toate institutiile administratiei locale din aceste judete cei care au o anumita raspundere trebuie sa cunoasca ambele limbi (romana si maghiara – n.r.), si spun acest lucru cu tot respectul”, a afirmat liderul UDMR. Potrivit acestuia, asa cum si de la maghiari, “pe bun drept”, se asteapta sa cunoasca foarte bine limba romana, si romanii cu functii de raspundere ar trebui sa cunoasca limba maghiara. Marko a adaugat ca in institutiile deconcentrate si in Prefecturile din Covasna si Harghita trebuie sa fie reprezentata si comunitatea maghiara, in conditiile in care reprezinta, in cele doua judete, 75, respectiv 85 la suta din populatie.
“Dar, dincolo de aceste probleme, sunt de acord ca si reprezentantii comunitatii romanesti trebuie sa fie prezenti in toate institutiile importante si invers. Deocamdata, nu avem de ce sa deviem discutia spre absenta romanilor, eventual, in cazul unor institutii, si sa vorbim despre faptul ca in Covasna avem o populatie maghiara in jur de 75 la suta, si cu mare bunavointa in jur de 45 la suta este reprezentata in institutii”, a conchis Marko.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut