Marko despre autonomie: Daca vom fi uniti, “niciodata” va insemna in maghiara “in curand”

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, duminica, la Cristuru Secuiesc, facand referire la declaratia “unui politician roman” potrivit caruia “niciodata nu va fi autonomie teritoriala”, ca, daca maghiarii vor fi uniti, cuvantul romanesc “niciodata” va insemna in maghiara “in curand”.
“Ni s-a spus ca niciodata nu se va reamplasa din nou Statuia Libertatii in Arad. Si ea exista astazi. Mai ieri, am auzit un politican roman spunand ca niciodata nu va fi autonomie teritoriala. La care putem raspunde, de asemenea, doar cu: sa asteptam pana la capat. Daca vom fi uniti, cuvantul romanesc niciodata va insemna in maghiara in curand”, a afirmat liderul UDMR la manifestarile prilejuite de Ziua Maghiarilor de pretutindeni.
Marko a mai spus ca, daca in urma cu 19 ani, in Ardeal s-a incercat interzicerea drapelului rosu, alb, verde si imnul national secuiesc, daca maghiarii au fost nevooiti sa disimuleze ca psalm bisericesc acel “Binecuvanteaza-l, Doamne, pe maghiar”, astazi maghiarii pot sa sarbatori liber. La inceputul discursului sau, presedintele UDMR a spus ca Trianonul a impins milioane de maghiari in minoritate, dar, cu toate acestea, maghiarii au ramas o singura natiune, dupa cum au fost si in urma cu 161 de ani, in 1848. Liderul UDMR a vorbit foarte mult despre uniunea maghiarilor si despre faptul ca ei trebuie sa aiba o singura vointa. “Daca in momentele grele suntem capabili sa punem deoparte frustrarile, ofensele, divergentele, supararile si vanitatile si suntem in stare sa ne unim atunci suntem cu adevarat o singura natiune”, a spus Marko Bela. El a adaugat ca, daca nu demult UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania erau separate, acum au cazut de acord sa prezinte o lista comuna sub simbolul lalelei, “lista solidaritatii maghiare”.
La manifestarile de la Cristuru Secuiesc, la care sunt prezenti, printre altii, Marko Bela, senatorul Verestoy Attila, mai multi senatori si deputati din judetul Harghita, subprefectul judetului sustinut de UDMR, Ladanyi Laszlo Jsolt, si reprezentanti ai oraselor infratite cu Cristuru Secuiesc, un elev a citit, in limba maghiara, mesajul transmis de presedintele Traian Basescu de ziua maghiarilor de pretutindeni.
Presedintele Traian Basescu declara, in februarie, la finalul unor discutii cu omologul sau ungar, László Sólyom, ca in Romania nu va exista niciodata autonomie teritoriala, iar presedintele Ungariei declara ca tara sa va continua sa sustina aceasta aspiratie a minoritatii maghiare din Romania.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *