Marius Virgil Bob, posibil următorul senator de Sălaj

Decesul neașteptat al senatorului de Sălaj Cosmin Cristian Viașu (USR) la numai 45 de ani a lăsat un loc liber în camera superioară a Parlamentului. Locul va fi ocupat de către unul dintre colegii de partid ai regretatului Viașu, unul dintre cei care au fost pe lista de candidați la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Bob, Olaru sau Tămaș?

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, vechiul USR și Plus-ul lui Dacian Cioloș nu erau formațiuni politice fuzionate, dar candidau în alianță. La nivel de Sălaj, înțelegerea dintre cele două formațiuni politice a fost ca lista pentru Senat să fie decisă de vechiul USR, în vreme ce pentru Camera Deputaților să candideze oamenii lui Cioloș. Astfel că, pentru Senat, vechiul USR a decis să meargă cu o listă de patru oameni: Cosmin Cristian Viașu – cap de listă, urmat de Marius Virgil Bob, Carmen Olaru și Mihai Tămaș. Deși rezultatele în alegeri nu au fost suficient de bune pentru USR Sălaj și pentru Plus, la loteria redistribuirilor aceste formațiuni politice au reușit să obțină mai mult decât sperau: un loc de deputat și un loc de senator. Astfel, Cosmin Cristian Viașu ajungea unul dintre cei doi reprezentanți ai Sălajului în Senatul României, alături de udemerista Kovacs Irina.

Din păcate, mandatul lui Cosmin Cristian Viașu s-a terminat brusc, prin decesul prematur al acestuia, după doar un an de activitate parlamentară. În mod normal, locul său îi revine colegului său de partid, șimleuanul Marius Virgil Bob. Asta în cazul în care va fi validat de noua formațiune politică USR sau dacă va dori să accepte demnitatea publică. Următorul posibil senator de Sălaj poate să fie atât Carmen Olaru, cât și Mihai Tămaș din Jibou, în funcție de ce se va întâmpla în partid.

Ce s-a votat în Sălaj în 2020?

Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Sălaj, obţinând cel mai mare număr de voturi atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, 27%, însă a obținut un singur mandat de parlamentar – Lucian Bode a redevenit deputat. Pe locul secund s-a aflat UDMR, care, pentru Camera Deputaţilor, a fost opţiunea electorală a 23,8% din cei care au trecut pe la urne, în timp ce la Senat au obţinut 24,4% din totalul voturilor valabil exprimate. UDMR a obținut astfel un nou mandat pentru cel mai longeviv parlamentar – deputatul Seres Denes, dar și un mandat de senator pentru singura femeie din Sălaj cu această demnitate pubică. PSD a primit 21% dintre voturi, la Camera Deputaţilor, respectiv 20,71% la Senat și s-a ales cu un singur mandat de parlamentar – deputatul Florian Neaga. Alianţei USR-PLUS i-au revenit 11,5% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 12,3% din cele pentru Senat. Pragul a fost atins şi de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care, pentru Camera Deputaţilor a fost votată de 6,5% dintre sălăjenii care au trecut pe la urne, iar pentru Senat, de 6,4%. Au obţinut procente mai mici de 3% PMP şi Pro România.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.