Presedintele Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca este de parere ca, in conditiile acestei instabilitati majore, niciun sindicat nu va mai protesta pana dupa alegerile prezidentiale.
Liderul „Sed Lex” considera ca, oricum, pana in prezent, s-a mimat dialogul social si ca totul s-a raportat la interesele diverselor partide. „Caderea Guvernului Boc da senzatia ca nu se mai poate face nimic pana dupa alegerile prezidentiale si cred ca sindicalistii vor sta cuminti pana la alegerea noului Guvern din luna decembrie, pentru a-i cere acestuia sa le rezolve problemele”, a spus Marica.
Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a fost adoptata, marti, cu 254 de voturi „pentru” si 176 „impotriva”, potrivit anuntului oficial, iar Guvernul Boc se considera demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune trece in Parlament.
Majoritatea cadrelor didactice din tara vor sa declanseze greva generala pe termen nelimitat, in perioada alegerilor prezidentiale, fara a stabili data exacta, protestul putand fi anulat doar in cazul in care Guvernul va rezolva problemele legate de salarii, pensii, concediul de zece zile neplatit.
Liderul „Spiru Haret” a subliniat, luni, ca sindicalistii din educatie nu vor accepta moratoriul propus de premierul Emil Boc si vor continua protestele pana cand le vor fi rezolvate problemele.
La randul sau, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a spus, tot luni, ca si FSLI a terminat partial referendumul pentru greva generala, din care a rezultat ca 90 la suta din membri vor declansarea grevei din 16 noiembrie.
Premierul Emil Boc a anuntat, joi, ca a propus partenerilor sociali un moratoriu pentru suspendarea protestelor pana la 6 decembrie 2009, ca o forma de responsabilitate fata de Romania, in contextul politic actual si in perspectiva campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Primul tur al alegerilor prezidentiale este programat pentru 22 noiembrie, iar al doilea tur pe 6 decembrie.