decembrie 9, 2022

Marele om politic sălăjean Corneliu Coposu este omagiat in localitatea sa natală, la Bobota

Sălajul a rămas cu ruşinea din 1990, când activişti ai puterii de stânga l-au huiduit pe Coposu la Şimleu şi au aruncat cu ouă în cel care a fost unul dintre cei mai de seamă oameni ai judeţului


Seniorul Corneliu Coposu (1914 – 1995), unul dintre cei mai de seamă politicieni pe care i-a dat judeţul Sălaj României, va fi omagiat duminică, 15 noiembrie, în localitatea sa natală, Bobota. 

Evenimentul este organizat de Fundaţia “Corneliu Coposu”, condusă de Marin Pop, doctor în istorie, şi face parte dintr-o serie de comemorări, care a început de joi, 12 noiembrie, când Seniorul a fost comemorat în Cimitirul Bellu din Capitală.
Despre Corneliu Coposu, presa a prezentat de-a lungul timpului viaţa şi activitatea sa în detaliu, de la funcţia sa de secretar personal al premierului Iuliu Maniu până la cum a stat în închisorile comuniste.
Un aspect mai puţin cunoscut de publicul larg este legat de vizita Seniorului la Şimleu Silvaniei din mai 1990, documentată din arhiva Graiul Sălajului şi cea a revistei Caiete Silvane, întâmplare redactată de istoricul Marin Pop.
“Referitor la vizita lui Corneliu Coposu, acasă, în Sălaj, şi întâlnirea cu alegătorii de la Casa orăşenească de cultură din Şimleu Silvaniei, din data de 3 mai 1990, jurnalista Ileana Petrean publică articolul Şanse egale de dialog!.
Pe data de 3 mai, orele 13, în locaţia mai sus amintită a avut loc o întrunire electorală cu candidaţii P.N.Ţ. Sălaj pentru aceste alegeri. Au fost prezenţi următorii lideri ai acestui partid: Corneliu Coposu, preşedintele partidului şi candidat pentru un mandat de deputat la Sălaj, Vasile Pop preşedintele P.N.Ţ. Sălaj, candidat la Senat, Vasile Vetişanu, consilier al partidului şi candidat de Sălaj pentru Camera Deputatilor. De asemenea, au mai participat la întrunire, printre altii, dr. Ioan Puşcaş, poetul Ioan Alexandru, vicepreşedinte al partidului, şi poetul maramureşean Ioan Iuga. Din păcate, după cum afirma şi Ileana Petrean, întrunirea nu s-a desfăşurat într-un mod civilizat. Încă de la ieşirea din sediul partidului din Şimleu, Corneliu Coposu a fost huiduit de către mulţimea adunată, s-au mai bine zis mobilizată în stradă. În sala casei de cultură au pătruns şi acele grupuri – spune jurnalista Ileana Petrean – alcătuite în marea majoritate din ţigani, care au făcut, prin strigătele, jignirile, fluierăturile şi huiduielile lor, imposibil dialogul între candidaţii P.N.Ţ.- c.d. şi membrii şi simpatizanţii acestui partid, precum şi oamenii de bună credinţă care au venit să vadă, să afle, să-şi facă o părere. Din păcate – spune în continuare jurnalista Ileana Petrean – stop_coloana o părere proastă şi, credem, nesemnificativă pentru locuitorii acestor meleaguri, pentru noi, românii, şi-au făcut şi ziariştii străini prezenţi la această întâlnire electorală. Nu această atitudine caracterizează, credem, poporul român, ale cărui calităţi – ospitalitate, răbdare, bun simţ ş.a.m.d. – sunt proverbiale. Dar, uite că “activii” şi “revoluţionarii” noştri fraţi ţigani – cum îi numea poetul Ioan Alexandru -, cărora li s-au alăturat şi alţii, au aruncat această umbră asupra tuturor locuitorilor din oraşul de sub Măgură.
Au existat încercările de dialog ale membrilor P.N.Ţ.-c.d. şi ale altor participanţi. Dacă strigaţi Iliescu şi sunteţi pentru Iliescu, acum, prin felul cum vă purtati, sunteţi împotriva lui, spuneau cei de la prezidiu. Toate acestea au rămas fără ecou. Nici după ce poetul Ioan Alexandru a rostit rugăciunea Tatăl Nostru, mulţimea nu s-a liniştit şi au reînceput huiduielile. S-a ajuns până acolo încât să se voteze deschis dacă această întâlnire putea să continue. Chiar şi primarul oraşului Şimleu, Ioan Mureşan, a intervenit pentru a domoli spiritele.
Corneliu Coposu a rostit un scurt discurs, care a fost însoţit de aplauze şi huiduieli. La încheierea discursului său, marele om politic sălăjean a spus, cu amărăciune, următoarele: “Îmi pare rău că o ceată de turbulenţi, care nu ştiu ce vor, nu ne lasă să vorbim… Aduc tuturor salutul meu şi să vă îndrepte Dumnezeu mintea”.
Din păcate, s-a aflat ulterior că aceea masă de manevră, formată, în marea majoritate, din romi, a fost special adusă din localitatea Cehei, de lângă Şimleu Silvanei, şi un fost miliţian a primit această sarcină de a-i mobiliza, cu scopul special de a destabiliza întâlnirea electorală la care era prezent marele om politic sălăjean, Corneliu Coposu. Aceste abuzuri au continuat, din păcate, şi în localitatea natală a Seniorului Coposu, la Bobota, dar şi la Zalău, unde “oameni de bine” l-au huiduit şi au aruncat cu ouă în el. Nu credem ca un astfel de simbol al României, un om care şi-a jertfit întreaga sa viaţă în slujba democraţiei autentice, şi nu cea populară, a meritat o astfel de primire din partea sălăjenilor, care au fost manipulaţi de către propaganda securisto-comunistă”, scrie Marin Pop.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *