Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău și-a evocat, miercuri, 13 septembrie, patronul spiritual, de la a cărui moarte se împlinesc 200 de ani. Evenimentul a fost marcat în curtea unității de învățământ, în prezența elevilor, a profesorilor și a reprezentanților comunității locale.
La manifestări a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Cristian-Claudiu Bîrsan, care evidențial rolul crucial pe care marele cărturar Gheorghe Lazăr l-a avut în promovarea limbii române și în dezvoltarea învățământului din țara noastră, fiind fondatorul primei școli cu predare în limba română din Țara Românească.
Gheorghe Lazăr nu a fost un simplu dascăl, el a fost și un mare român. Atunci când cartea era o raritate și școala vorbea în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români. La școala sa au venit și copii de prăvăliași, și copiii oamenilor de la marginea orașului, iar el i-a învățat cu dragoste tainele științelor matematice și ale filozofiei, în limba lor maternă.
Multe instituții din țară îi poartă numele, celebrând activitatea sa de îndrumător al culturii române.
Cât despre unitatea de învățământ din municipiu care-i poartă cu mândrie numele, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău și-a început activitatea didactică în anul 1977, într-o clădire nou construită. Prin eforturile comune ale dascălilor, elevilor și părinților, Școala nr. 5 a devenit, în scurt timp, o școală de referință a învățământului sălăjean. Drept dovadă stau performanțele elevilor la concursurile și examenele anuale.
Unitatea de învățământ are peste 700 de elevi, repartizați în 15 clase la ciclul primar și 12 clase la gimnaziu.
„Este ușor să înveți a merge. Important este încotro te îndrepți. Noi, împreună cu familia ta, te călăuzim spre reușită și împlinire, căci TU ne reprezinți”, este deviza sub care unitatea de învățământ formează generațiile viitoare.