Sala de sport a Liceului “Ion Agarbiceanu” din Jibou va primi, azi, numele reputatului handbalist STEFAN BIRTALAN
Daca Jiboul, prin invatatura dascalilor apostoli, a dat societatii noastre oameni de stiinta, de arta, de literatura si lumina, nu-i mai putin adevarat ca Scoala din Jibou a dat si un stralucit sportiv, mandria noastra, mandria Salajului si, de ce nu, mandria Romaniei. Este vorba de Stefan BIRTALAN, nascut la Zalau, dar scolit, cu multa carte, aici, in Jibou.
Astazi, il sarbatorim si ii multumim ca, prin performantele lui, a inaltat drapelul nostru tricolor pe cele mai inalte catarge, facand ca Imnul Romaniei sa fie auzit peste mari si tari, in cele patru zari ale pamantului.
Si cum sa nu ne mandrim cu Stefan Birtalan al nostru, astazi maestru emerit al sportului si colonel al armatei romane, care ne-a onorat cu clipe de aur ale handbalului masculin, prin titlurile de campioana mondiala obtinute de Romania la Paris, in 1970 si Berlin, in 1974. Ilustrul sportiv Stefan Birtalan provine dintr-o familie modesta, cu harul muncii, a iubirii de Dumnezeu si a respectului fata de semeni. Scolar al Liceului din Jibou, cu laude meritate la invatatura, Stefan Birtalan era stimat si apreciat atat de colegi, cat si de profesori.
Dar cel care are meritul principal in descoperirea talentului lui Birtalan si care l-a indrumat spre handbal, a fost regretatul profesor de educatie fizica, Virgil Titus Budu.
Sarbatoarea jibouanilor de astazi, cand cu dreptate si pe merit Sala de sport a Liceului “Ion Agarbiceanu” va primi numele “Stefan Birtalan – maestru emerit al sportului”, pare sa fie mai stralucitoare, avand langa noi un alt maestru al handbalului romanesc, si el silitor scolar, de ieri, al liceului nostru, antrenorul emerit Gheorghe Tadici. De altfel, din initiativa sa a fost organizat acest moment sarbatoresc, care se inscrie in cadrul programului de promovare a handbalului in Salaj, conceput chiar de profesorul Tadici.
Jibouanii vor mai avea, azi, inca o bucurie, prin prezenta la festivitatile de la Jibou a unei alte personalitati de marca a handbalului mondial masculin. Este vorba de maestrul sportului Cristian Gatu, “servantul” de ieri de la echipa nationala, al “tunarului” Stefan Birtalan, presedintele de azi al FRH. Lauda voua, dragi jibouani, lauda organizatorilor, lauda primarului orasului, lauda invatatorilor si profesorilor care au modelat asemenea diamant al sportului romanesc, Stefan Birtalan, fost elev al Liceului “Ion Agarbiceanu” din Jibou.
Ca decan de varsta al acestei scoli de invatatura si educatie, ii doresc elevului meu de ieri, Birtalan Stefan, mandria de azi si de maine a liceului si orasului, “Tinerete fara batranete!”

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut