Primăria și Consiliul Local Vârșolț au organizat duminică, 1 octombrie, evenimentul menit să marcheze Ziua Localităților Recea și Recea Mică, un prilej de bucurie și voie bună pentru toți cetățenii. Organizarea a fost una ca la carte, bine pusă la punct de către cei din administrația locală.

Sute de receni, vârșolțeni și oameni din alte localități apropiate au luat parte la programul conceput special pentru ei, în această zi de sărbătoare. După oficierea Sfintei Liturghii, cei prezenți, alături de oficialități locale și județene, au participat la un moment comemorativ, desfășurat în fața Bisericii Ortodoxe din Recea.

„Prezența noastră astăzi, aici, este cu adâncă semnificație pentru a-i comemora pe eroii neamului nostru românesc din toate timpurile și din toate locurile. Ne aflăm în fața acestui frumos monument, ridicat de către Primăria Comunei Vârșolț în colaborare cu Parohia Ortodoxă Recea, în cinstea celor care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă în cele Două Războaie Mondiale, pentru libertatea, unitatea, credința și demnitatea poporului român. Nădăjduim ca acest monument va dăinui veșnic, în semn de prețuire și evocare pentru cei care și-au dat viața pentru apărarea patriei a credinței strămoșești și pentru întregirea neamului”, a fost mesajul de deschidere a evenimentului.

Primarul Breda Lajos s-a aflat și de această dată în mijlocul comunității sale, iar înainte de discursul său a primit strângerile de mână, zâmbetele și aprecierea celor prezenți.

„Bun venit, dragi receni, vârșolțeni, stimați invitați și preacucernici preoți! Mă bucur să vă văd prezenți în număr așa de mare la sărbătoarea comunității noastre. Suntem împreună astăzi, cu mic, cu mare, alături de toți recenii, fie că sunt acasă pe plaiurile strămoșești, fie că sunt plecați pe alte meleaguri. Știu că ei vin cu drag în satul natal de fiecare dată, iar noi întotdeauna îi așteptăm cu brațele deschise, pentru că aici înseamnă acasă. Cu respect și dragoste pentru comunitatea noastră ne aflăm în acest moment, în fața înaintașilor noștri care au decedat în Primul și Al Doilea Război Mondial. Le suntem pe veșnic datori și tocmai din acest motiv astăzi vom depune, în memoria lor, coroane omagiale. După momentul solemn din fața monumentului, vă invităm alături de noi să sărbătorim și să premiem cele două cupluri ale noastre care au împlinit 50 de ani de la căsătorie” , a declarat edilul Lajos Breda.

Au depus coroane omagiale pentru eroii neamului Paul Maghiu, Administrator Public al Județului Sălaj, din partea Consiliului Județean, primarul Breda Lajos și viceprimarul Denes Andrei din partea Primăriei Vârșolț, Organizația PNL Sălaj, PSD Sălaj, Partidul Pro România – filiala locală, Partidul PSD -filiala locală, UDMR-Organizația Locală, Parohia Ortodoxă Recea și urmașii eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale.

La finalul ceremoniei, am stat de vorbă cu preotul Mihai Dobocan, Consilier cultural în cadrul Episcopiei Sălajului, deoarece Sfinția Sa a păstorit, timp de 14 ani, localitățile Recea Mică și Recea (9 ani la Recea Mică, unde a și ridicat o biserică în întregime, și 5 ani în Recea, unde a preluat biserica în roșu, îngrijindu-se de finalizarea lucrărilor, locașul de cult fiind sfințit în anul 2018).

„Credincioșii din Recea sunt oameni de multă omenie și aleasă noblețe sufletească, jertfitori față de Biserică și mereu aproape de cei aflați în nevoie și suferință. Mă bucură să văd că, credința pentru ei este un adevărat sens al vieții, le spune de unde vin, adică de la Dumnezeu, și unde merg, tot la Dumnezeu, credința fiindu-le izvor de viață”, le-a transmis recenilor preotul Mihai Dobocan.

La eveniment a fost prezent și curatorul Bisericii Reformate din Recea, Boros Csaba, punctând, încă o dată, buna comuniune dintre comunitatea românească și cea maghiară din zonă.

Am făcut o scurtă incursiune în istoria vechii Biserici Reformate de lemn din localitate, de altfel catalogată drept monument istoric. Am promis că vom reveni pentru detalii, în ceea ce privește povestea acestui locaș de cult pitoresc.

Toți invitații prezenți la festivități au luat masa în cantina școlii, alături de edil și de autorități.

Nu au lipsit nici comercianții, cu de toate pentru toți, cu jucării pentru cei mici, obiecte de îmbrăcăminte, precum și băuturi alese și mâncăruri specifice, pentru toate buzunarele.

După momentul omagial, la Căminul Cultural din Recea a avut loc un program artistic, iar pe scenă au urcat îndrăgita artistă Sava Negrean Brudașcu, solistele Oana Pocola, Valeria Suciu și Alexandra Antal, ansamblurile de dansuri Meseșul Junior și Barcău din Șimleu.

După încheierea programului artistic, participanții s-au putut bucura de culoarea și frumusețea unui foc de artificii.

„Noi ne propunem ca evenimentul acesta să aibă continuitate, pentru ca oamenii să se bucure de momente de relexare și voie bună. Cu siguranță că această sărbătoare va dăinui. Am demonstrat că printr-un efort coordonat se poate marca Ziua Localităților Recea Mică și Recea, într-un mod inedit, atractiv și plăcut tuturor”, a concluzionat Breda Lajos, primarul comunei Vârșolț.