septembrie 21, 2023

Mare atenție la cumpărăturile de pe internet!

0

Polițiștii atrag atenția asupra unui nou tip de fraudă, victime fiind persoanele care au postat anunțuri de vânzare pe internet. Așa-zișii clienți solicită vânzătorului tot felul de date, sub pretextul efectuării plății dar, de fapt, încearcă să le fure banii din conturi.

Potrivit polițiștilor, modul de operare al făptașilor poate fi descris prin faptul că ei sunt cei care abordează persoanele care au publicat anunțuri pe diferite site-uri pentru vânzarea anumitor obiecte, iar în multe dintre sesizări s-a observat că presupușii clienți nu solicită detalii cu privire la obiectul tranzacției, nici nu încearcă să negocieze prețul.

În conversatie, victimei îi este oferit un link pentru acceptarea unor sume bănești, asemănător celor generate de portalul vizat, în cadrul căruia aceasta completează  datele cardului pe care, ipotetic, urmează să fie virată valoarea tranzacției, dar, odată aprobate, acestea presupun tocmai îndreptarea sumei către contul infractorului. 

Interacțiunea celor două părți în ceea ce privește finalizarea tranzacției are loc cel mai des pe WhatsApp sau prin apel telefonic classic.

Pentru a preveni astfel de fapte, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă să nu oferiți informații cu privire la numărul cardului, data de expirare, codul CVV, parola cardului, codul numeric personal şi să nu accesați link-uri de plată primite prin e-mail sau whatsapp.

Dacă ceva vă stârnește suspiciuni, verificați situația apelând la o persoană autorizată, cum ar fi banca la care aveți contul sau operatorul de telefonie (în cazurile de plată prin SMS).

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, anunțați Poliția.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut