Luna decembrie este, cu siguranță, perioada în care se sacrifică cei mai mulți porci în gospodăriile românilor. Tocmai de aceea, este extrem de important să fim atenți la carnea pe care o consumăm. Examenul trichineloscopic este cea mai eficientă metodă pentru a ne asigura că aceasta nu este infestată. Sub nicio formă, atrag atenția specialiștii, nu putem miza pe faptul că “știm cu ce am hrănit porcul” , nici pe faptul că animalul sacrificat „nu părea bolnav”. De cele mai multe ori, animalul este asimptomatic. În cazul omului însă, odată contactată, boala poate fi fatală.
Am cerut lămuriri suplimentare medicilor veterinari de la Clinica Veterinară Veterius Zalău, pentru a afla de ce e important să ducem carnea de porc la analize și cât durează efectuarea examenului trichineloscopic.
Ce este trichineloza?
Trichineloza, zoonoza răspândită pe tot globul, prezintă manifestări clinice foarte grave la oameni. Este cauzată de paraziți din genul Trichinella, fiind, de obicei, asimptomatică la animalele carnivore, rozătoare și omnivore. Aceasta poate afecta șoarecii, șobolanii, câinii, pisicile, urșii, vulpile, porcii, nutriile.
Cum se transmite de la animal la om și cât de periculoasă este pentru sănătate?
Contaminarea oamenilor se realizează prin consumul de organe, carne de porc sau mistreț, insuficient preparate termic, care conțin larve infestante sau chisturi. Trichineloza este foarte periculoasă pentru oameni și poate cauza o varietate de simptome, precum: febra, greața, dureri abdominale, edeme la nivelul feței, vărsături, dureri musculare, iar în cazurile severe, cu complicații, aceasta poate fi fatală.
Cum se efectueză examenul trichineloscopic și cât durează până la primirea rezultatelor?
Pentru examenul trichineloscopic, locurile de elecție sunt reprezentate de pilierii diafragmatici. Probele de carne vor fi examinate de către medicul veterinar, iar durata analizei depinde de numărul solicitărilor. În medie, procedura durează aproximativ 40-50 minute.
Un sfat pentru această perioadă în care se taie porcii în gospodării?
Un punct cheie în profilaxia acestei boli grave este reprezentat de educarea și informarea oamenilor, conștientizarea importanței efectuării examenului trichineloscopic, precum și a preparării termice suficiente a cărnii. Afumarea, sărarea sau congelarea pe o perioadă scurtă de timp nu distrug larvele!
La Clinica Veterius, se efectuează examene trichineloscopice rapide, cu aparatură performantă și rezultate precise. Nu vă puneți sănătatea în pericol!
Clinica Veterius o găsiți în Zalău, pe Strada Corneliu Coposu nr. 51. Pentru informații suplimentare puteți suna la numărul de telefon 0752 211 125.