octombrie 4, 2022

Marc Patric Mitrașcă – copilărie pe aripile muzicii

În prezent, parcă toată lumea scrie despre de toate, mai puțin despre copiii de succes ai zilelor noastre, copii cu care chiar ne putem mândri. Unii dintre ei au preocupări atât de importante încât, de cele mai multe ori, depășesc adulții cu seriozitatea și responsabilitatea lor. Nu puteam rata, așadar, șansa de a-l cunoaște pe Marc Patric Mitrașcă, un astfel de copil extrem de talentat și muncitor. Marc are 13 ani, este din Zalău și studiază la Școala Gimnazială Mihai Eminescu. Tocmai a încheiat cursurile clasei a VI-a, cu media 10, iar de un an merge și la cursurile de excelență în informatică, care se desfășoară în cadrul Colegiului Național Silvania. A practicat 6 ani la rând tenisul, în cadrul C.S.M. Zalău, iar atunci când îi rămâne puțin timp între repetițiile pentru competițiile muzicale la care participă, joacă baschet.

De când se știe, iubește muzica și sportul, însă muzica este cea care rezonează cel mai bine cu sufletul său. Și se vede asta, din mulțimea de diplome obținute la competiții muzicale, naționale și internaționale, spectacole și concursuri. Are o listă lungă de artiști pe care-i ascultă și-i admiră, și îi amintim aici pe Michael Jackson, Whitney Houston, Queen sau James Smith.

Marc Patric Mitrașcă a urcat pentru prima dată pe scenă la vârsta de 4 ani, cu ocazia unei serbări și, de atunci, muzica dictează ritmul vieții acestui copil minune. Impulsionat fiind de învățătoarea sa, Laura Ardelean, și de către părinți, care i-au văzut talentul, în urmă cu 4 ani Marc a început, la modul serios, pregătirea muzicală.

“M-am pregătit 1 an de zile, cu domnul profesor Mureșan Ioan, la Palatul Copiilor. Apoi, următorii 3 ani am făcut canto cu doamna profesoară Rodica Pop Seling, căreia, pe această cale, aș vrea să îi mulțumesc pentru că m-a ajutat foarte mult. Și în paralel, de 4 ani de zile, merg la Cluj, unde fac canto cu doamna profesoară Stan Rada, în cadrul școlii Armonia Music. Vreau să menționez că doamna Stan este ca o a doua mamă pentru mine, fiind de altfel și impresarul meu”, ne spune micul artist.

Nu e simplu să ai 13 ani și să te împarți între școală, pasiune și timp liber. Marc merge de două, trei ori pe săptămână la pregătire și la repetiții la Cluj-Napoca .Însă, când are spectacole, merge și zilnic. Nu i se pare prea greu, deocamdată. Nici lui, și nici părinților săi, care îl susțin în totalitate.

Prima sa competiție mai serioasă a fost când avea 9 ani, mai exact “Junior Music Fest”, care s-a desfășurat la Brașov și unde Marc a câștigat Premiul I. Un an mai târziu, la Roman, în cadrul festivalului “Lucky Kids” , artistul zălăuan a adus acasă Trofeul Categoriei pentru vârsta sa. A urmat festivalul “Viva Allegria” Piatra-Neamț, unde Marc Mitrașcă a cules laurii Trofeului Categoriei de vârstă. Un alt eveniment important la care micul artist din Zalău a participat a avut loc cu ocazia Centenarului când a însoțit corul Gloria Dei în Italia, la Milano. Acesta a reprezentat  oarecum aripa tânără, fiind singurul copil invitat să facă parte din cor, cu această ocazie. La vârsta de 11 ani, a câștigat Premiul I la “Voci de Înger”, desfășurat la Suceava. De altfel, tot Premiul I i s-a adjudecat și în cadrul competiției muzicale “Karissma”, la Oradea, iar Premiul Special l-a câștigat la “Vivere”, eveniment care a avut loc în același oraș.

În 2020, Marc a câștigat o ediție finală a concursului muzical “Allegria”, finanțat de Fundația Dan Voiculescu. A urmat Trofeul la categoria Muzică Ușoară pentru toate vârstele din cadrul competiției “Capitala Muzicală” și Trofeul Festivalului la Festivalul “Lira” din Baia Mare. Anii trecuți, micul artist a mai cântat la Cluj-Napoca, în cadrul Târgurilor de Crăciun și la Wine Fest.

Marc Patric Mitrașcă va reprezenta România la “Golden Voices” și are nevoie de susținerea noastră!

Anul acesta, Marc Patric Mitrașcă a câștigat faza națională a concursului internațional de muzică “Golden Voices” cu piesa “Tu ești primăvara mea” (Aurelian Andreescu), unde a obținut medalia de aur. Gala națională a fost jurizată, printre alții, de Adrian Enache și Connect-R, și s-a desfășurat online, din cauza contextului epidemiologic. Drept urmare, a fost desemnat să reprezinte România la faza internațională a concursului, care se va desfășura în 26 iunie, tot în mediul virtual, pe canalul de Youtube IFLC. Artistul are nevoie de sprijinul dumneavoastră și vă roagă ca, pe data de 26 iunie, să îi votați prestația muzicală.

Pe Marc l-am putut vedea și pe micul ecran, deoarece, de curând, a participat la semifinala din cadrul cunoscutei competiții muzicale televizate pentru copii “Next Star”, de pe un post național de televiziune, unde i-a vrăjit pe jurați cu timbrul vocii sale și a trecut în finală. Performanța sa a fost apreciată de către Loredana Groza, Dorian Popa și Ștefan Bănică Jr. Finala va avea loc la mijlocul lunii iulie, așadar Marc speră și este încrezător că totul va decurge bine. “Voi cânta în finală o piesă care mie îmi place în mod deosebit (din cauza clauzelor contractuale, nu putem să dăm titlul piesei), așa că urmăriți-mă, ca să aflați despre ce este vorba” , ne-a spus Marc.

L-am întrebat cum reușește să transmită emotie în mesajul muzical al pieselor pe care le cântă. “Profesoara mea are o vorbă…<Pentru a cânta anumite piese, trebuie să le trăiești!> Însă noi, ca și artiști, ne ajutăm foarte mult din amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute, pentru că, vă dați seama, eu, ca și copil, nu am experiența de viață a unui adult! De altfel, și sora mea Rebeca mă mai sfătuiește pe partea asta a transmiterii cu profunzime a muzicii mele, fiind sensibilă și mai mare decât mine, la ani. Îmi este alături și ea, și părinții mei, iar fără ei nu aș fi cine sunt acum”, spune micul artist.

Printre altele, Marc Patric Mitrașcă este pasionat de calculatoare și vrea să urmeze cursurile Colegiului Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. În timpul liber gătește mult. Îi plac în special deserturile, preferatele lui fiind negresele (brownies). Am aflat de la mama lui că Marc a gătit singur, fără nici un fel de ajutor, întregul meniu pentru sărbătorile de iarnă. Ce vrea să se facă atunci când va fi mare? Ei bine, cântărețul nostru vrea să devină IT-ist și, de ce nu, dacă șansa îi va surâde, și un artist de succes.

Pe noi ne-a cucerit deja, așa că îi dorim succes și putere să ducă la bună îndeplinire tot ceea ce își propune!   

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.