noiembrie 26, 2022

Mara – un copil de 11 ani cu o poveste tristă

Bolile au dat năvală peste fetiţa care face faţă nedreptăţii prin talentul ei la muzică şi pictură


O fetiţă suferindă, dar şi foarte talentată, de doar 11 ani, din comuna Surduc, a impresionat-o atât de mult pe Sava Negrean Brudaşcu cu povestea ei de viaţă încât cântăreaţa a invitat-o pe micuţă să cânte alături de ea la emisiunea “O dată-n viaţă” difuzată pe TVR1 în data de 4 decembrie.
Rus Mara Alessia are 11 anişori şi o voce care o va face mare, dar şi o poveste de viaţă care înduioşează pe oricine. Mara s-a născut cu diferenţă de dioptrie la ochiul stâng, cu ambliopie cu astigmatism şi anizometropie. În termeni comuni, diagonsiticele Marri spun că fetiţa nu poate vedea clar toate imaginile, multe imagini le vede în ceaţă, iar unul din ochi este aşa numit “ochi leneş”.
Când era în clasa I, Mara a avut un episod îngrozitor – a căzut inconştientă după ce a ieşit din cada de baie. Atunci, medicii au diagnosticat-o în primă fază cu epilepsie, iar apoi au spus că are o manifestare critică neuronică, paroxistică. Mara este acum sub tratament pentru hipotiroidism frust şi este suspectă de tiroidă hashimoto. Bolile parcă au dat năvală peste Mara şi îi chinuie sufletul de copil. Nu are voie să consume niciun element din categoria dulciurilor, în special ciocolată şi suc, care pot să excite creierul şi să aibă din nou o cădere. Nu are voie nici să stea mai mult de o oră la televizor sau la calculator.
Parcă nu erau destule şi Mara a mai trăit în urmă cu trei ani drama divorţului dintre părinţi. A fost greu pentru ea, dar a reuşit să ţină legătura cu tatăl ei. Mara avea doar 8 ani când au divorţat părinţii ei. Acum Mara locuieşte în Surduc alături de mama sa. Este elevă în clasa a V-a la Liceul Tehnologic numărul 1 din Surduc şi se dovedeşte un copil; cu un talent deosebit. Muzica şi pictura o relaxează, îi dau liniştea de care are nevoie să facă faţă bolilor cumplite care îi afectează vederea şi sistemul nervos. stop_coloana
Mara cântă de altfel de la vârsta de 3 ani. Face parte din Ansamblul Someşul din Jibou, iar mama sa ne spune că mereu visa să ajungă pe o scenă mare, unde să fie văzută şi apreciată de toată lumea. Visul Marei a căpătat contur în această vară, la zilele comunei Surduc, unde primarul comunei i-a invitat să concerteze pe cei de la Compact şi pe Sava Negrean. Despre întâlnirea Marei cu Sava Negrean Brudaşcu ne-a povestit Claudia Rus, mama Marei. “Mara o iubeşte pe Sava de mult şi îi ştie toate cântecele. Cu câteva zile înainte de zilele comunei i-am transmis un mesaj pe facebook Savei Negrean, în care i-am zis că fetiţa mea o îndrăgeşte şi îi ştie cântecele şi că i-ar plăcea să cânte un pic cu ea la Surduc. Sava Negrean mi-a raspuns că o să încerce în limita timpului disponibil. A ajuns la Surduc şi i-am făcut cunoştinţă cu Mara. Sava Negrean a rămas impresionată de vocea Marei şi a invitat-o pe fetiţă pe scenă, unde au cântat câteva strofe din melodia Bade unde-ai fost aseară. Sava a plăcut-o mult pe Mara. La scurt timp m-a sunat să îmi spună că vrea să cânte împreună cu fetiţa mea la emisiunea pe care o are la TVR 1. Mara şi-a îndeplinit unul dintre vise, să cânte pe o scenă mare. Nu i-am făcut nicio poză în platou la TVR, tremuram de emoţie când filmau, am reuşit să văd doar emisiuna la televizor”, ne-a spus Claudia Rus, mama Marei.
De la Claudia Rus am mai aflat că Mara face parte şi din echipa de majorete “Top Dance” din Jibou de peste 5 ani, trupă cu care a câştigat numeroase medalii la concursuri judeţene şi naţionale. Mara s-a mai remarcat şi prin icoanele pe care le pictează pe sticlă.
Ne-a impresionat dragostea cu care o creşte Claudia Rus o creşte pe Mara şi cum reuşesc să treacă împreună peste toate problemele.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *