Mandatul de consilier local al viceprimarului Fazakas Nicolae, invalidat de instanţă

Judecătoria Zalău a invalidat, vineri, mandatul de consilier local al viceprimarului Zalăului din mandatul 2016-2020, Fazakas Nicolae, ales în calitate de consilier local din partea UDMR, în urma alegerilor locale din 27 septembrie.

Decizia Judecătoriei Zalău vine după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) comunicase instanţelor din întreaga ţară o listă cu candidații la alegerile locale care se află sub interdicția de trei ani de a ocupa o funcție eligibilă, din cauza constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese. Singurul pe această listă din judeţul Sălaj fusese viceprimarul Fazakas Nicolae.  

Reamintim faptul că potrivit ANI, Fazakas Nicolae s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iulie 2012  – 26 august 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de viceprimar al municipiului Zalău, cât și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Transurbis SA Zalău, instituţie subordonată administraţiei locale.

Fazakas Nicolae a fost însă „victima” unei legislaţii deficitare, el fiind desemnat de Consiliul Local în AGA de la Transurbis, fără a fi remunerat pentru asta. Decizia ANI are însă repercusiuni pe termen lung.  

Mai mult, în iunie 2019 viceprimarul Zalăului a fost sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei cu 5% pe durata a două luni. În referatul care a însoţit proiectul de hotărâre privind aplicarea sancţiunii s-a aratat însă faptul că, deşi s-a aflat în incompatibilitate în perioada iulie 2012 – august 2013, Fazakas Nicolae nu a prejudiciat interesele administraţiei locale, deoarece nu a beneficiat de indemnizaţie sau remuneraţie în calitatea sa de membru al AGA al SC Transubis SA Zalău.

Decizia de vineri a Tribunalului Sălaj nu este una definitivă, ea putând fi atacată în termen de trei zile, la Curtea de Apel Cluj. Fazakas Nicolae a precizat că analizează în acest moment posibilitatea de a ataca decizia instanţei de invalidare a mandatului de consilier.

În cazul în care decizia devine definitivă, Fazakas Nicolae nu va mai putea ocupa postul de viceprimar, deşi primarul Ionel Ciunt îşi exprimase înainte de alegerile locale dorinţa de a păstra echipa din fruntea administraţiei locale în formula din mandatul 2016-2020.  

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *