O femeie de 29 de ani din Jibou a murit ieri pe ambulanta in drum spre Cluj, dupa ce in urma cu cateva ore nascuse, la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau, un bebelus mort. Rudele indurerate au facut scandal la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul spitalului din Zalau, fiind nevoie de interventia fortelor de ordine.
Un incident tragic petrecut noaptea trecuta a provocat un adevarat scandal la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, unde rudele unui bebelus nascut mort s-au imbulzit in Unitatea de Primire a Urgentelor cerandu-le socoteala medicilor de acolo. Dupa cum ne-a declarat directorul medical al spitalului, dr.Maria Tilea, mama bebelusului, o femeie de 29 de ani din Jibou, de etnie roma, a ajuns la Urgenta in cursul noptii de martie spre miercuri, in travaliu. Ea a fost dusa ulterior la sala de nastere, unde o asistenta a remarcat, la un moment dat, ca bataile inimii copilului – nenascut inca – sunt mai slabe. „Brusc, gravidei i-a aparut ceva pe piele, s-a umflat, s-a cianozat (n.r.: i s-a invinetit pielea)”, a adaugat dr.Tilea, precizand ca ea a fost mutata imediat in Sectia de Anestezie – Terapie Intensiva, unde a nascut (pe cale naturala) copilul care intre timp murise.
Intrucat nici starea mamei nu a fost foarte buna dupa nastere, medicii spitalului din Zalau au luat decizia s-o trimita la Cluj, aceasta decedand, insa, pe ambulanta.
Cauzele mortii mamei si bebelusului urmeaza sa fie stabilite de o comisie de ancheta din cadrul spitalului, directorul medical avansand ca posibile ipoteze in cazul decesului mamei o disgravidie tardiva (femeia avuse probleme cu tensiunea, motiv pentru care a si primit pe ambulanta, de la Jibou la Zalau, medicamentatia aferenta), soc anafilactic sau embolie amniotica (atunci cand o cantitate mica de lichid amniotic intra in sistemul circulator, provocand blocaje). O cauza exacta a mortii va fi stabilita dupa efectuarea necropsiei.
Sarcina nu a fost monitorizata
Reprezentantii Spitalului Judetean au sugerat ca aceasta tragedie ar putut fi evitata, probabil, daca femeia ar fi fost monitorizata de un obstetrician pe durata sarcinii si s-ar fi putut depista din timp, astfel, eventualele riscuri de complicatii. Ea se afla la a treia sarcina.