Majoritatea apicultorilor nu vor mai avea acces la banii europeni

Crescatorii de albine sunt nemultumiti de noul Program de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Ei spun ca plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene prin Masura 112, destinata tinerilor fermieri. Gheorghe Ursente, pre-sedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Salaj, crede ca, in conditiile date, banii europeni trag tot la cei care au, adica la cei cu peste 200 de familii de albine; in schimb, cei cu stupi mai putini se vor uita ca vulpea la strugurii la care n-a ajuns, invocand ca sunt acri. Adica se vor uita la ceva la care nu vor mai putea ajunge, fondurile europene. Ursente spune ca cei cu peste 200 de familii sunt putini in asociatia pe care o conduce; marea majoritate au sub 100 de familii.

Cel putin 220 de stupi

pentru nivelul minim

de fonduri europene
Presedintele ACA Salaj spune ca prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu se va putea realiza. „Un stup, adica o familie de albine, este inregistrat cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. Nivelul minim de fonduri pentru Masura 112 – Instalarea tine-rilor fermieri – este de 12.000 de euro. Un simplu calcul ne arata ca pentru a primi nivelul minim trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie mai sus amintita. In vechiul PNDR 2007 – 2013, pentru 10.000 de euro trebuia sa ai doar 87 de familii de albine, iar pentru suma maxima de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai putin de 200 de familii de albine. Acum, ca sa iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul PNDR, trebuie sa ai peste 1.000 de familii de albine. E aproape imposibil pentru apicultorii salajeni” a spus Ursente.

„Trebuie regandita altfel albina”
Ioan Fetea, presedintele Asociatiilor Crescatorilor de Albine din Romania, considera ca apicultorii romani nu au ajuns la acelasi grad de dezvoltare ca cei din tarile Uniunii Europene, care au primit astfel de subventii de peste 30 de ani. „Ei primesc aceste subventii de la infiintarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai sase ani si vrem sa-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri la Ministerul Agriculturii, dar si la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa fie regandita altfel in acest joc al sprijinului financiar, pentru ca riscam sa avem probleme” a explicat Ioan Fetea la o intalnire cu apicultorii din mai multe judete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *