Majorările salariale nu țin pasul cu scumpirile

În luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut, la nivel național, a fost de 5.695 lei, cu 109 lei
(‐1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.492 lei, în scădere față de luna
precedentă cu 69 lei (‐1,9%).
Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu nominal net s‐a înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – 8.192 lei, iar cea mai mică în hoteluri şi restaurante – 1.850 lei.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.

Prețurile au crescut mai tare decât lefurile

Dacă majorarea salarială consemnată de Institutul Național de Statistică este de 9,8 la sută, prețurile utilităților, alimentelor și serviciilor au crescut cu peste 10 procente.

Preţul energiei electrice a crescut din această lună cu până la 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. De asemenea, prețul gazelor naturale a urcat din iulie cu aproape 25 la sută. Aceste scumpiri se reflectă, automat, în prețurile celorlalte produse și servicii din piață.

Tot de la 1 iulie, sălăjenii plătesc mai mult și pentru apă și canalizare. Tariful practicat pentru apa potabilă este de 3,85 lei/mc inclusiv TVA (9%), față de 3,66 lei, iar tariful pentru canalizare-epurare 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%).

1 thought on “Majorările salariale nu țin pasul cu scumpirile

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.