Majorările salariale nu țin pasul cu scumpirile

1
372

În luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut, la nivel național, a fost de 5.695 lei, cu 109 lei
(‐1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.492 lei, în scădere față de luna
precedentă cu 69 lei (‐1,9%).
Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu nominal net s‐a înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – 8.192 lei, iar cea mai mică în hoteluri şi restaurante – 1.850 lei.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.

Prețurile au crescut mai tare decât lefurile

Dacă majorarea salarială consemnată de Institutul Național de Statistică este de 9,8 la sută, prețurile utilităților, alimentelor și serviciilor au crescut cu peste 10 procente.

Preţul energiei electrice a crescut din această lună cu până la 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. De asemenea, prețul gazelor naturale a urcat din iulie cu aproape 25 la sută. Aceste scumpiri se reflectă, automat, în prețurile celorlalte produse și servicii din piață.

Tot de la 1 iulie, sălăjenii plătesc mai mult și pentru apă și canalizare. Tariful practicat pentru apa potabilă este de 3,85 lei/mc inclusiv TVA (9%), față de 3,66 lei, iar tariful pentru canalizare-epurare 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.