Mâine aflăm dacă intrăm sau nu în Schengen

Joi, 8 decembrie, aflăm dacă România va fi primită sau nu în spațiul Schengen. După ce Olanda a fost singura țară care s-a opus primirii țării noastre în spațiul european de liberă circulație iar ulterior a revenit la sentimente mai bune, Austria s-a răzgândit pe ultima sută de metri și a anunțat că se va împotrivi accepării României și Bulgariei. Motivul invocat ține de numărul mare de migranți cu care se confruntă această țară.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, spune însă că această problemă nu ne poate fi imputată.

“În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei. De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă.

I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că: la întrevederea noastră din februarie 2022, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen; în timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România; președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen; rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen; Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.

Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen.

Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, spune Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

2 Replies to “Mâine aflăm dacă intrăm sau nu în Schengen”

  1. Buna ziua,
    De ce tot asociati poza acestui “domn” cu Schengen ? nu-i destul ca ne fura fara ocolisuri prin faptu ca si-a tras titlu de doctor fara rost(contributie stiintifica) DOAR pt. a primi spor la salariu ! si inca la 50 de ani si sa-l mai si vedem prin media.
    Mi-e sila de astfel de oameni !

  2. “Nimea-n drum”! Pe asta l-a trimis Ciuca sa negocieze? Nu stie bine limba romana, daramite sa vorbeasca in engleza (teza de doctorat n-a facut-o el; pentru asa ceva iti trebuie minte si timp)! Este lipsit de orice cunostinte de diplomatie! Mintea ca nu mai sunt probleme acum cateva saptamani, el saracu’ nu prea stia ce s-a intamplat la intrevederea respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *