Mai rau ca prin Burundi

Romanii se vor bucura de sosele precum cele din vestul Europei abia peste 130 de ani. Aceasta este concluzia la care au ajuns analistii companiei de consultanta A.T. Kearney, dupa ce au luat in calcul “preocuparea” guvernantilor nostri in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. Nu conteaza nici ca Romania are o rata anuala a cresterii investitiilor in infrastructura de 30%, prognozata pentru 2012, nici ca piata este avida pentru constructia de sosele. Ritmul de melc in care s-a lucrat si se lucreaza la modernizarea si constructia drumurilor va permite doar generatiilor din secolul viitor sa circule pe sosele occidentale.
In prezent, densitatea soselor de la noi din tara este de patru ori mai mica decat in alte state din Europa de Est si de 14 ori mai mica decat in statele vestice.
Pentru a atrage voturile multimii, politicienii s-au luat la intrecere in materie de promisiuni. “O mie de kilometri de autostrada pe an” – suna ca un refren in orisice campanie electorala. Realitatea din teren a confirmat, insa, incapacitatea tuturor celor care s-au perindat pe la guvernare de a rezolva aceasta problema. Si nu din cauza lipsei de fonduri, ori din lipsa cererii pentru o infrastructura mai buna. Explicatia figureaza in studiul amintit: “Romania nu si-a facut temele pentru a atrage fonduri UE si investitori privati. Autoritatile nu au fost in stare sa dezvolte si sa realizeze proiecte interesante si parteneriate public-private”. Asa am ajuns in situatia in care Romania are sosele mai proaste decat Burundi ori Tanzania.
Statisticile indica faptul ca tara noastra are numai 263 de kilometri de autostrada finalizati, pentru constructia a 88 dintre acestia fiind nevoie de 17 ani lungi si lati. Altfel spus, 5,1 kilometri pe an.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *