Cifra de școlarizare pentru clasele a IX-a de la învățământul cu frecvență la zi scade anul viitor cu 14.000 de locuri, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în consultare publică de Ministerul Educației. Desființarea acestor locuri echivalează cu dispariția a 538 de clase cu câte 26 de elevi, comparativ cu anul școlar actual. Prin metodologia pentru stabilirea cifrei de școlarizare, Ministerul Educației a modificat numărul elevlilor luați în calcul pentru o clasă de liceu, de la 28 de elevi/clasă la 26 elevi/clasă.
În anul școlar 2020-2021, au fost alocate 134.600 de locuri în liceu pentru clasele a IX-ala îvățământ cu frecvență la zi, iar în următorul an școlar Ministerul propune 120.600 de locuri. Reducerea numărului de clase, ca și consecință a reducerii numărului de locuri, ar putea duce și la o reducere a numărului de norme didactice pentru profesorii de liceu.
În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul susține că locurile care nu se mai regăsesc la clasa a XI-a de liceu au fost redistribuite la alte profiluri/forme de învățământ. În urma centralizării propunerilor inspectoratelor școlare și analizând evoluția demografică a populației școlare și fluxurile de intrări-ieșiri ale acesteia în sistemul educațional, au fost propuse o serie de realocări.
Cea mai importantă este diminuarea locurilor la liceu cu frecvență zi cu 14.000 locuri. S-au suplimentat 3.000 locuri pentru învățământul gimnazial, având în vedere că din analiza centralizată a solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o creștere considerabilă a numărului de elevi de acest nivel. În anul școlar următor, se mai adaugă 2.000 de locuri pentru învățământul liceal, clasa a XI-a curs cu frecvență seral, datorită creșterii numărului de absolvenți ai școlii profesionale, precum și a faptului că în contextul pandemiei de Coronavirus a scăzut și oferta locurilor de muncă. În acest fel, se oferă șansa celor care au finalizat școala profesională să-și continue studiile în cadrul liceului. Datorită numărului de solicitări în creștere pentru învățământul postliceal, s-au adăugat și aici 3.000 locuri în plus. Solicitări de acest fel au venit inclusiv din partea colegiilor terțiare nonuniversitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat. Programul „A doua șansă” se suplimentează cu 6.000 locuri, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare. Acest program răspunde nevoilor celor care nu au absolvit o formă de învățământ obligatoriu.
„Pentru anul școlar 2021-2022, proiectul de hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare și nici creșteri numerice ale totalului normelor posturilor didactice la nivel național. Cifrele propuse în hotărârea de Guvern sunt cu caracter maximal, neputând fi depășite”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Datorită faptului că cifra de școlarizare pentru facultăți este în continuă creștere, proiectul de hotărâre de Guvern prevede, pentru ciclul de licență anul I, 64.667 de locuri finanțate de la bugetul de stat, față de 62.709 câte au fost alocate pentru acest an școlar.
„Ministerul Educației propune pentru anul universitar 2021-2022 o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 64.667 de granturi de studiu pentru licență, din care 1.667 granturi pentru instituțiile de învățământ universitar militar, care se vor repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului Educației. Granturile de studii se mențin, în fiecare an, pe toată perioada ciclului de studii”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.