octombrie 4, 2022

Mai multi bani europeni pentru agricultura si turism

Comisia Europeana si-a dat acordul pentru suplimentarea fondurilor alocate unor masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala, suplimentare de care vor beneficia fermierii in urmatoarele sesiuni.
Zilele trecute, repre-zentantii Romaniei au discutat cu reprezentantii Comisiei Europene despre unele modificari aduse Programului National de Dezvoltare Rurala. Mai bine-zis s-a cerut ingaduinta celor de la Bruxelles de a introduce noi masuri si a suplimenta banii pentru unele masuri existente. In genere, Comisia Europeana a agreat propunerile romanilor, asa ca masurile vor fi aplicate incepand cu urmatoarele sesiuni.
O noua masura si fonduri suplimentare pentru alte patru
Masura noua care va fi introdusa in PNDR se refera la bunastarea animalelor (porc si pasare). Masurile 121 -”Modernizarea exploatatiilor agricole”, 123 -”Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, 312 -”Sprijin pentru crea-rea si dezvoltarea de microintreprinderi” si Leader vor primi alocari suplimentare. Asta fiindca cererea pentru cele patru masuri a fost foarte mare in sesiunile anterioare. De asemenea, reprezentantii Comisiei Europene au fost de acord cu includerea in criteriile de selectie din PNDR a unitatilor mici pentru sacrificarea animalelor si procesarea carnii.
40.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au venit cu propunera de a creste sprijinul acordat pentru tinerii fermieri prin Masura 112 de la 25.000 de euro la maximum 40.000 de euro. Si de data aceasta Comisia Europeana a agreat ideea si in a doua sesiune din acest an de depunere de proiecte pentru Masura 112 -”Instalarea tinerilor fermieri”, sesiune care se va derula in perioada 1-30 noiembrie, va putea fi alocata suma maxima de 40.000 de euro pentru tinerii fermieri care se instaleaza pentru prima data la conducerea unei ferme. Chiar daca sesiunea de proiecte pentru activitati turistice pe Masura 313 programata pentru luna septembrie a fost amanata, la intalnirea cu reprezentantii Comisiei Europene s-a pus problema crearii unor facilitati pentru beneficiarii acestei masuri privind incurajarea activitatilor turistice in scopul cresterii absorbtiei fondurilor alocate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.