Apărută destul de recent pe piața din România, First Bank S.A va fi cumpărată de Intesa Sanpaolo S.p.A.

Consiliul Concurenței a autorizat deja tranzacția prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A. În urma analizei efectuate, instituția a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața romȃnească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.
Intesa Sanpaolo S.p.A. este activă în principal în domeniul financiar-bancar, fiind societatea mamă a grupului Intesa Sanpaolo. Grupul Intesa este prezent în România prin intermediul subsidiarei române, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania S.A.
First Bank S.A. este o instituție de credit activă pe piața serviciilor financiar-bancare din România, care operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. First Bank este deținută majoritar de fondul de investiții american J.C. Flowers & Co. Banca a fost achiziționată de la grupul grec Piraeus Bank în 2018, de firma J.C. Flowers & Co. (76,1 din acțiuni), BERD (19%) și conducerea băncii (4,9%). În 2019, First Bank a achiziționat Bank Leumi România.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenței analizează încă tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L și Fundația OTP Bank România.
Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.
De cealaltă parte, OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L., Fundația OTP Bank România, precum și subsidiarele acestora fac parte din Grupul OTP, oferind, de asemenea, produse și servicii de natură financiar-bancară.
În conformitate cu prevederile Legii concurenței, această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în perioada imediat următoare.