Mai bine in somaj decit in pensie anticipata

Persoanele aflate in pragul virstei de pensionare si care acum sunt pe punctul de a-si pierde locul de munca din cauza crizei, vad pensionarea anticipata ca o alternativa la somaj. Se gindesc sa se retraga din activitate pentru a obtine un venit permanent mai mic, dar sigur. Cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata, cu cel mult 5 ani inaintea virstelor standard de pensionare. La Casa Judeteana de Pensii Salaj s-au depus, de la inceputul anului, 49 de cereri pentru pensia anticipata sau anticipata partial, potrivit datelor primite de la Filonas Chis, directorul institutiei. Numarul acestora a crescut usor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind erau doar 14 solicitari. Iar numarul mai mare al solicitarilor este vazut ca fiind unul normal.
Insa in opinia conducerii casei de pensii, pensia anticipata nu este o alternativa buna pentru cei care cred ca vor ramine fara un loc de munca. Asta deoarece si somajul se ia in considerare la calculul pensiei, atit ca stagiu cit si ca venit. In consecinta, este in avantajul persoanelor in cauza sa opteze pentru somaj, daca au dreptul acesta. Se poate solicita pensia anticipata si dupa perioada de somaj. Pensia anticipata ar trebui sa fie ultima solutie pentru cei care nu mai au de unde sa obtina un venit permanent. In plus au de cistigat, deoarece daca mai stau un an in somaj, persoanele respective vor avea atit un stagiu de cotizare mai mare cit si un punctaj mai mare la calculul pensiei. De aceea, persoanele in cauza sunt sfatuite sa aleaga somajul.
In prezent, in Salaj sunt 73.098 pensionari, din care 48 sunt beneficiari ai pensiei anticipate, iar 693 ai pensiei anticipate partial.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *