decembrie 3, 2022

Mai bine de jumatate din Salaj este sub asediul mistretilor; parlamentarii dorm in papuci

E multa suparare in satele Salajului pentru distrugerile pe care le fac mistretii in culturile oamenilor, care, din cauza legislatiei, nu se pot apara si nici despagubiti nu sunt.
O femeie din Marca ne sesizeaza ca mistretii provoaca distrugeri insemnate in culturi si nu stie cum sa isi recupereze pagubele. Ruxandra Scridon este suparata ca nimanui nu-i pasa. Iar cei carora ar trebui sa le pese de oamenii care i-au ales sunt parlamentarii, care au lasat legea de partea mistretilor, in dauna cetatenilor.
“Sunt cetatean al comunei Marca. Din pacate, anual ne sunt afectate culturile agricole de catre porcii mistreti; pagubele sunt din ce în ce mai mari, pentru ca si numarul animalelor pare demult scapat de sub control. Niciodata nu s-a luat niciun fel de masura, doar sunt facute simple constatari. Ma îndoiesc ca vreo lege silvica stipuleaza sporirea fondului cinegetic pe terenurile noastre. “n mod normal, între alegatori si alesi trebuie sa existe feed-back, nu doar solicitarea voturilor”, ne scrie Ruxandra Scridon.

Dimensiunea problemei,
constatata de Directia Agricola

Directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, inginerul Valentin Duca, ne-a expus ieri dimensiunea raului provocat in primul rand de o lege proasta si abia apoi de mistreti.
“In ultimii ani s-au inregistrat probleme din cauza porcilor mistreti, care au creat pagube in localitatile Ip, Marca, Napradea, Carastelec si altele. Cam in peste 50 – 60 la suta din localitatile din judet avem probleme. Cunosc foarte bine situatia si in acest sens am trimis mai multe adrese catre Ministerul Agriculturii, la care am primit si raspuns, pe care o sa vi-l pun la dispozitie. Am facut chiar si propuneri pentru modificarea legii vanatorii, propuneri pe care le-am primit in urma sedintelor de lucru la care am participat in cadrul Asociatiei Comunelor. Mai multi primari si agricultori s-au plans de faptul ca sunt probleme din cauza mistretilor care creeaza pagube. Problema cea mai grava este modul in care s-au constituit fondurile de vanatoare”, spune directorul Directiei Agricole, Valentin Duca.

Legislatia blocheaza despagubirile

Un raportul al Institutiei Prefectului arata ca pe parcursul anilor 2013 – 2016 s-au primit foarte multe petitii si solicitari de audiente in legatura cu distrugerile totale sau partiale ale unor culturi agricole de catre animale salbatice, cu inregistrarea unor pierderi insemnate la culturile de grau, porumb si cartofi, de la mai multe primarii din judet: Creaca, Dragu, Plopis, Carastrelec, Marca, Ileanda, Ip, stop_coloana Halmasd, Nusfalau, Camar, Hida, precum si de la Societatea Agricola Agronova.
Aceasta problema este reglementata de Legea nr. 407/2006 a vanatorii si protectiei fondului cinegetic, respectiv Hotararea Guvernului nr.1679 din 10 decembrie 2008, privind modalitatea de acordare a despagurbirilor prevazute de Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic, precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.
Cu toate ca problematica este reglementata, constatarea si stabilirea pagubelor in fapt este nefunctionala. Din cele 34 de sesizari si evaluari efectuate in UAT-uri afectate, nici un caz nu a fost despagubit.
Sunt cateva carente legilative care blocheaza practic despagubirile. Una este termenul de 24 de ore in care persoana pagubita trebuie sa depuna cererea la consiliul local este foarte scurt. Apoi, asigurarea pazei, precum si ingradirea terenului agricol de catre preprietarul culturii agricole este o cerinta obligatorie pentru validarea dosarului de despagubiri. Problemele apar acolo unde pagubitul trebuie sa pazeasca in acelasi timp doua sau mai multe parcele cultivate in locatii diferite, pagubitul este o persoana in varsta sau o femeie singura care si-a cheltuit ultimii banuti din pensie pentru a nu-si lasa terenurile necultivate. Dar si cadrul legal restrictiv pentru gestionarea faunei cinegetice este de vina, respectiv administratiei ariei protejate.

Vanatorii nu pot
face mare lucru

Masurile luate de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Salaj sunt stipulate in legislatie si AJVPS Salaj nu poate actiona decat in cadru legal (recoltarea intregii cote aprobate de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor la specia mistreti, administrarea de hrana suplimentara, efectuarea de goane de impingere si presiune in vederea indepartarii mistretilor de locurile vulnerabile, emiterea de autorizatii de recoltare la mistreti si in extrasezon cu aprobarea prealabila a Ministerului Mediului, efectuarea pandelor in zonele afectate, inclusiv noaptea in care s-au atras si persoanele fizice sau juridice care au semnalat pagube).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *