februarie 9, 2023

Lupoaia: Detinatorii de paduri refuza titlurile de proprietate

La nivelul comunei Creaca, actiunea de punere in posesie a terenurilor cu vegetatie forestiera se afla spre final. Exista totusi unele probleme, cum ar fi constituirea asociatiei de proprietari in satul Borza sau refuzul actualelor amplasamente de catre posesorii de paduri din localitatea Lupoaia.
Ultima problema se pare ca nu are cale de iesire. Cel putin deocamdata. Discutand cu dl. Daniel Butas, inginer in cadrul Camerei agricole din Creaca, am aflat ca in jur de 80 de titluri de proprietate emise pentru cetatenii din Lupoaia ar trebui anulate. Asta presupune deschi-derea a tot atator procese in instanta, bani cheltuiti pe drumuri, nervi intinsi si stres. Dar sa vedem de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Prima lege funciara de dupa 1989, Legea nr.18/1991 prevedea ca suprafata de padure maxima care poate fi retrocedata fostilor proprietari sa nu depaseasca un hectar. Cum in articolul nr.13 al respectivei legi era introdusa nefericita, relativa si ambigua expresie “de regula pe vechile amplasamente”, retrocedarile padurilor s-au facut dupa bunul plac al silvicilor si deloc pe placul oamenilor, in sensul ca acestora din urma li s-au oferit amplasamente cu tufisuri in locul padurilor care le-au fost confiscate. Suprafetele de terenuri forestiere de pana la un hectar au fost trecute in titlurile de proprietate, dupa ce initial virtualul proprietar a semnat procesul verbal de punere in posesie. Dl. inginer Butas spune ca cetatenii nu trebuiau sa semneze procesul verbal, numai ca majoritatea dintre ei au semnat in necunostinta de cauza in privinta amplasamentului. Vazand situatia la fata locului, proprietarii de paduri au refuzat sa-si ridice titlurile de prorietate. In anul 2000, cand a aparut Legea nr.1, cei care au avut peste un hectar de padure au fost pusi in posesie cu suprafata ce o detineau in acte, dar nu mai mult de 10 hectare. Aceasta lege preciza clar ca retrocedarea se face pe vechile amplasamente. Si intr-adevar, suprafete infime de padure au fost retrocedate catre locuitorii satului Lupoaia, pe vechile amplasamente. Numai ca aceste suprafete nu pot fi comasate cu suprafetele primite la Legea nr.18/1991, pentru ca s-ar deregla amplasamentele si nu ar mai corespunde vecinatatile din titlurile de proprietate. In jur de 120 hectare de padure din hotarul satului Lupoaia nu sunt exploatate la ora actuala pentru ca majoritatea proprietarilor sunt nemultumiti de amplasamente si refuza sa ridice titlurile de proprietate. Cum spuneam, singura cale de rezolvare ar fi instanta. Urmeaza ca proprietarii de terenuri cu vegetatie forestiera sa se decida intre a exploata tufisurile oferite de silvici, ori a dobandi prin hotarare judecatoreaca padurile pe vechile amplasamente.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut