octombrie 4, 2022

Luna iunie vine cu 3 zile libere legale

Luna iunie aduce trei zile libere legale, din care două pică în timpul săptămânii.

Astfel, miercuri, 1 iunie, de Ziua Copilului, nu se fac cursuri, iar angajații, cu precădere bugetarii, stau și ei acasă.

Zile de 12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii, pică duminică, respectiv luni, astfel încât se anunță un nou weekend prelungit.

În total, anul acesta românii au parte, prin lege, de 15 zile libere. După cele din iunie, mai rămân 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni, 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri; 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Salariații care sunt nevoiți, datorită specificului activității, să lucreze în aceste zile primesc, în schimb, compensații legale. Concret, aceștia trebuie să beneficieze și ei zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit Codului Muncii. Dacă, din motive obiective, este imposibilă compensarea prin zile libere plătite, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul brut.

Angajatorii care nu acordă liber în sărbătorile legale sau care nu compensează munca în aceste zile riscă să fie amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.