Ludovica si Augustin – vieti pe care societatea nu le vrea

In zona Catedralei Sfanta Vineri din Zalau, intr-un canal, isi duce de multa vreme traiul un cuplu de zalauani, Ludovica Leleczi si Augustin Varga, care au locuit in trecut intr-una din asa-zisele locuinte sociale de pe strada Spicului, niste baraci din containere. Ludovica a fost scoasa in drum in noiembrie 2012, pentru ca nu a achitat primariei anumite cheltuieli la care era obligata. A ramas cu datorii, asa ca pentru municipalitate este paria. Datorii care nu pot fi considerate decat pretext, pentru ca e vorba de maruntis. Maruntis care pentru un boschetar inseamna insa mancare pe cateva zile. Cuplul de nefericiti este acum din categoria celor fara nici un drept. Era rau si in baraca. Stim conditiile de cand am vazut de unde a fost evacuata Ludovica. Mizerie absoluta. Un loc in care nimeni nu-si doreste sa traiasca. Aproape nimeni, pentru ca Ludovica si Augustin au un scop in viata, sa nu mai locuiasca in canal.
Femeia spune ca a fost hotarata sa plateasca datoriile pe care le avea la primarie pe perioada cat a stat intr-una din baracile de pe strada Spicului. Dar din zecile de cereri pe care le-a depus si ea si concubinul ei la primarie pentru a primi o locuinta nu le-a fost aprobata niciuna. „Am fost si azi (ieri – n.r) si mi-au zis sa revin maine (azi – n.r.) cu un alt dosar, dar nu mi-au zis ce sa contina dosarul”, ne spune femeia. Noaptea stau in canal, unde si-au pus o saltea si doua perne, iar ziua stau prin preajma, plimbandu-se dintr-un loc in altul, pentru a nu fi fugariti de politie sau de locatarii din zona. Femeia spune ca au incercat sa se duca la Adapostul de Noapte, insa nu au fost primiti din pricina ca pielea barbatului e foarte galbena de la boala, iar celor de la adapost le e teama sa nu-i contamineze pe restul.
Augustin Varga a cerut in ianuarie Directiei de Asistenta Sociala Comunitara Zalau o ancheta sociala in vederea acordarii unui spatiu de locuit. Au trecut trei luni de atunci si cei doi nu si-au mutat „domiciliul” din canal. Mai mult, din pricina conditiilor, starea de sanatate a barbatului a devenit din ce in ce mai grava. A fost internat cateva zile, pana saptamana trecuta la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau. Tratamentul costa 30 de lei pe zi, iar doctorita i-a avertizat ca, daca nu ia tratamentul, sta-rea barbatului se va inrautati.stop_coloana
Am solicitat Spitalului Judetean de Urgenta sa ne comunice in legatura cu cazul lui Augustin daca exista vreun pericol ca acesta sa contamineze alte persoane, dar spitalul spune ca informatiile solicitate sunt de natura condidentiala si nu pot fi facute publice. Asadar, nu stim daca exista vreun pericol pentru sanatatea celor care vin in contact cu Augustin Varga.

Lupta pentru un container

in care ploua
Desi este vorba de containere in care ploua, Ludovica e dispusa sa lupte pentru a obtine aprobarea sa stea pe strada Spicului impreuna cu Augustin, mai ales ca, din 3 aprilie, acesta primeste un ajutor social in valoare de 125 de lei si ar putea plati chiria. Stie sigur ca trei din locuinte nu sunt ocupate, printre care si cea in care a stat inainte.
In 2012, cand a fost evacuta pentru neplata chiriei, Primaria Zalau motiva evacuarea prin nerespectarea contractului de inchiriere. Reprezentantii primariei au afirmat ca totul tine de contract, iar in momentul in care chiriasul nu plateste chiria trei luni conse-cutiv, acesta este evacuat. Chiria platita de cei ce stau in modulele primariei, asa-numitele locuinte sociale, de pe strada Spicului este de 12.5 lei pe luna.

300 de disperati
Din cei peste 300 de boschetari ai Zalaului, putini se pot declara norocosi ca au unde pune capul fara sa priveasca stelele de deasupra. Printre ei se numara locuitorii modulelor de tip container de pe strada Spicului, de la marginea orasului, la iesire spre Hereclean, si cei care au prins o camera in rau-famatul bloc C 3 din Dum-brava sau la punctul termic PT 9. Restul se descurca cum pot. Unii merg la adapostul de noapte din Simion Barnutiu, unde se pot adaposti 25 de suflete. Altii stau prin canale, cum sunt Ludovica si Augustin, pe sub balcoane sau conducte, la mila Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *