Ludovic Orban: masuri menite sa relanseze economia nationala

Premierul Ludovic Orban a anuntat in seara zilei de luni, 4 mai 2020, ca una dintre masurile pe care Guvernul le are in vedere pentru repornirea economiei prevede infiintarea unui fond de investitii.
Totodata, alte masuri vizeaza garantarea creditelor pentru companiile mari sau sprijinirea companiilor sa se relocheze in Romania.
Ludovic Orban a mai declarat ca, din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decat se astepta, dupa aceasta perioada de criza.
"Pot sa va spun ca fata de previziunile unor analisti privitor la caderea economica, lucrurile stau mai bine decat ne asteptam. Ne-am uitat la incasarile la bugetul de stat si cel de sanatate. Scaderile sunt mai mici decat previziunile care au fost facute. Acest lucru se datoreaza si masurilor economice pe care le-am adoptat", a spus Orban, potrivit digi24.ro.
In ceea ce priveste masurile pe care Guvernul le va lua in perioada urmatoare pentru sprijinirea economiei, premierul a anuntat ca exista posibilitatea obtinerii unor finantari internationale.
"In momentul de fata suntem intr-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa in perioada urmatoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piata internationala. Avem posibiltatea de a obtine finantari de la finantatori institutionali. BERD va sustine un program de investii in Romania cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltarii economice cu siguranta ca se vor baza pe investitii publice si investitii private", a declarat premierul.
Potrivit acestuia, Romania poate fi o tinta atractiva pentru relocarea unor capacitati de productie. "Avem semnale favorabile in acest sens si poate fi un motor important de crestere", a precizat Orban.
Acesta a mai spus ca autoritatile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest.
"Va deveni operationala o schema de ajutor de stat pentru reducerea pretului la energie electrica prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (…) Punem la punct o schema de ajutor de stat care deja functioneaza in 5 tari europene. E o schema de ajutor de stat de garantare si de implicare in asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate", a mai spus Ludovic Orban, potrivit digi24.ro.
Acesta a spus ca Guvernul ia in calcul si posibilitatea infiintarii unui fond de investitii, dupa un model polonez.
"Ne gandim la constructia unui fond de investitii. Avem un model care a functionat foarte bine, dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare initiala de la stat, a fost listat pe bursa şi a permis, practic, achizitia de actiuni la fondul de investitii de catre sectorul privat. Acest instrument il gandim ca un instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate", a declarat premierul, potrivit sursei citate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *