Lucian Bode: România se apropie de intrarea în Spațiul Schengen

2
261

Ministrul Lucian Bode a participat, marți, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, alături de miniștrii de interne europeni. Oficialul a salutat publicarea de către Comisia Europeană a noii Strategii privind viitorul spațiului Schengen și și-a exprimat încrederea că România se află tot mai aproape de intrarea în spațiul de liberă circulație de la nivelul Uniunii Europene.

„România este un promotor activ al procesului de modernizare a acquis-ului Schengen, în special în ceea ce privește noile instrumente de asigurare a securității interne a UE, instrumente asumate pe deplin alături de toate statele membre. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face pași concreți spre adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spațiul Schengen și, în acest sens, doresc să mulțumesc pentru susținerea constantă de care am beneficiat până acum din partea Comisiei Europene. Cu ocazia Consiliului Justiție și Afaceri Interne de astăzi, am discutat alături de doamna Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și restul omologilor europeni despre buna funcționare a spațiului Schengen și consolidarea securității în fața provocărilor și amenințărilor la adresa spațiului Schengen. România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și menține la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației UE. Prin urmare, nu mai putem rămâne în această situație nefirească și nejustificată care trenează de foarte mult timp și care nu face decât să mențină fragmentări în funcționarea spațiului Schengen. În calitate de ministru al Afacerilor Interne am pledat constant, cu fiecare ocazie, pentru recunoașterea rolului esențial pe care România îl are în arhitectura de securitate a UE și am subliniat nevoia obținerii unui just echilibru între obligațiile pe care și le asumă fiecare stat membru UE și drepturile de care beneficiază. În fond, Spațiul Schengen este un pilon al proiectului european, fiind una dintre cele mai mari și concrete realizări ale Uniunii Europene. România dorește să facă parte din acest spațiu de liberă circulație, securitate și justiție, fiind o dorință legitimă în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, spune ministrul Lucian Bode.

Reuniunea miniștrilor de interne europeni a avut loc în aceeași zi în care Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), constatând faptul că România a înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările MCV și că îndeplinirea tuturor recomandărilor este esențială pentru încheierea acestui mecanism.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Comisia Europeană a cerut Consiliului să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen, fiind evaluate ca pregătite pentru aderare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.