Facem ce facem si, cand e vorba de vreun „podium” cu bile negre, Romania e prezenta. Nu rateaza primele locuri nici s-o… bati. Dar, mai grav, o tine-asa, intr-o veselie paguboasa. N-aude, nu vede, nu invata din greseli. Suntem printre primii la coruptie. Nu ne intrec prea multi nici cand e vorba de stufosenia aparatului de stat, regasita intr-o birocratie tot mai infloritoare si cu cheltuieli pe masura! Printre premianti suntem si cand e vorba de cele mai mici salarii, dar cu viata cea mai scumpa. Recent, un raport realizat la nivel european plaseaza Romania pe locul cinci in privinta ponderii economiei subterane in Produsul Intern Brut, in timp ce, in 2008, anul la care se refera raportul, cifra medie reprezentand economia subterana din PIB-ul european, a fost de 16%.
Amploarea fenomenului n-a fost un secret nici pentru guvernele anterioare si nu este nici pentru actualul guvern. Masurile pentru scoaterea la suprafata a economiei negre sau gri au fost si sunt cvasi-inexistente.
Raportul citat nominalizeaza sectoarele cele mai afectate: productie, constructii, comert, transporturi, comunicatpii, agricultura, hoteluri, restaurante. Adica, aproape toate. Unde si cum se ascunde o treime din economie? De regula, in salariile platite, in cea mai mare parte, pe langa statele de plata.
Raportul evidentiaza si cauzele: nivelul ridicat al contributiilor platite de angajatori si angajati, instabilitatea legislativa, saracia, salariile mici s.a. Cat influenteaza criza economia subterana, este greu de estimat. Dar este sigur ca nici guvernul si nici fiscul nu-si propun sa-i deranjeze prea mult pe cei care, in plina criza, daca nu toarna, macar mai picura in sacul comun al bugetului. Si-apoi, lupta cu evaziunea e complicata si chiar nepopulara. E mai „productiv” sa cresti si iar sa cresti contributiile si sa le incasezi de la cei care binevoiesc sa respecte legea.
Locul cinci la evaziune
Articole
Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în pauze
Folosirea telefoanelor mobile va fi complet interzisă pe durata întregului program școlar, inclusiv în pauze, conform secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru. Una dintre cele mai importante schimbări aduse în școli este interdicția de a folosi telefoanele mobile pe întreaga durată a zilei școlare, inclusiv în pauze, afirmă Florian Lixandru. Singura situație în care elevii mai pot sa folosească telefoanele la școală este cea în care profesorii decid că sunt utile în procesul educațional. Noutate:…
Mai mult...Carduri educaționale: 3 octombrie, data limită pentru a cere banii
Părinții copiilor de grădiniță și cei ai elevilor care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul grădiniței/ școlii în care este înscris copilul o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei. Termenul limită pentru depunerea cererilor este data de 3 octombrie. Trebuie precizat că această cerere trebuie depusă chiar și de cei care au beneficiat în anul școlar trecut de sprijinul…
Mai mult...