Liviu Negoita, desemnat de Basescu pentru functia de premier

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita (PDL), pentru formarea Guvernului. Seful statului a mentionat ca, prin aceasta desemnare, a dorit sa faca o incercare de a raspunde exigentelor majoritatii create ad-hoc.
Seful statului a mentionat ca, prin aceasta desemnare, a dorit sa faca o incercare de a raspunde exigentelor majoritatii create ad-hoc. El a adaugat ca, la precedenta desemnare, cea a lui Lucian Croitoru, a facut concesia de a nominaliza un prim-ministru independent, insa s-a dovedit ca jumatatea de drum pe care el a parcurs-o prin acest gest nu a fost suficienta pentru aceasta majoritate.
Traian Basescu a declarat ca, prin noua desemnare, raspunde exigentelor majoritatii care il sustine pe Klaus Iohannis, respectiv de a fi un om ales cu 80% si care sa fie bun gospodar. Presedintele a spus, insa, ca este necesar un premier cu raspundere politica, si nu un Cabinet de tehnocrati, asa cum propuneau cei care il sustineau pe Klaus Iohannis pentru postul de premier.
“Partidele au expus urmatoarele puncte de vedere: PNL doreste un Guvern condus de domnul Iohannis, dar un Guvern de tehnicieni, nu un Guvern cu politicieni. PSD doreste un Guvern condus de domnul Iohannis, dar un Guvern de tehnicieni, nu de politicieni. Ambele partide, in discutiile de ieri, au pus problema evaluarii activitatii Guvernului in luna decembrie, deci dupa terminarea alegerilor prezidentiale. Sigur, eu am interpretat, cred eu, corect, nevoia evaluarii dupa o luna si jumatate a activitatii unui guvern exact de cei il propun. De asemeni, UDMR sustine un Guvern Iohannis, care poate fi ori de tehnicieni ori de politicieni. Si minoritatile sustin ferm un guvern Iohannis avand in componenta politicieni”, a spus Basescu.
El a mentionat ca unele partide au declarat, la Cotroceni, ca vor ca actualul Guvern sa ramana in functie pana dupa alegerile prezidentiale. “In discutii, unele din partide, nu voi nominaliza, pentru ca nu au fost toate, au prezentat ca varianta si solutia ca actualul guvern sa ramana sa gestioneze treburile Executivului pana dupa alegerile prezidentiale. Aceasta solutie a fost prezentata ca fiind echidistanta. Pentru ca stiu ca partidele nu doresc sa se afle aceste detalii, nu voi nominaliza partidele care au avut aceasta optiune.
PDL sustine varianta unui guvern politic, care sa asigure stabilitatea si politica, nu numai executiva, pentru trecerea momentului dificil de la sfarsitul acestui an”, a spus presedintele.
“Fata de aceste propuneri, o pozitie aparte fata de partide si chiar fata de grupul minoritatilor a avut-o grupul independentilor, care si-a mentinut optiunea de a sustine orice Guvern care are oameni care sa garanteze gestionarea eficienta a treburilor tarii. Ingrijorator este, din punctul meu de vedere, faptul ca majoritatea opteaza pentru un Guvern de tehnicieni, ceea ce genereaza riscul ca Guvernul sa fie unul strict pentru perioada campaniei electorale si care sa aibe o sustinere limitata pana la desemnarea presedintelui, in urma alegerilor. Cred ca nu putem avea o astfel de abordare cu guverne de serviciu, pana ne rezolvam problemele de alegeri”, a mai spus presedintele.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *