decembrie 2, 2022

Lipsa fortei de munca duce la incapacitatea constructorilor de a executa lucrari finantate de Consiliul Judetean Salaj

Luni, 28 octombrie 2019, a avut loc sedinta ordinara a Consiliului Judetean Salaj. La discutiile privind "proiectul de hotarare privind aprobarea executiei bugetului de functionare si dezvoltare al judetului si al institutiilor si serviciilor publice subordonate Consiliului Judetean, pe perioada 01 ianuarie-30 septembrie 2019" consilierul PNL Iepure Ioan Viorel, cu o exprimare greoaie, s-a plans ca "pentru a nu stiu catea oara se face o executie sub asteptari (de 28%)", in conditiile in care exista un "buget mare" si o "dezvoltare inexistenta". "Sper ca nu o faceti intentionat, tineti Salajul sub dezvoltare?" a intrebat intr-o forma, am zice retorica, consilierul PNL pe presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc. Presedintele a explicat ca aici, pentru faptul ca ne referim la plati, depinde de capacitate constructorilor de a executa lucrari si a produce cheltuieli. Conform presedintelui CJ Salaj in programul national de dezvoltare locala, pentru judetul Salaj, sunt 164 de contracte, iar in perioada 2017-2018-2019 s-au facut plati in procent de 14%, in trei ani, ceea ce in opinia lui Tiberiu Marc a arata ca "exista o capacitate redusa a constructorilor de a executa lucrari la nivelul resurselor care sunt disponibile si de a produce cheltuieli". Marc a dat si un exemplu de un constructor care s-a angajat, prin achizitile publice, unde exista reguli, sa cheltuie 10 milioane de lei in urma cu patru luni de zile, a cheltutit doar 1.000.200 de lei. Cum consilierul PNL i-a ridicat mingea la fileu, ca sa zicem asa, Marc a dat un alt exemplu, de data acesta a nominat Compania de Apa Somes SA, despre care a spus ca are un proiect de 300 de milioane de euro inceput in 2015, iar ca din 35 de contracte de executie nici unul a fost realizat, astfel ca nici un leu nu a fost cheltuit. Asa ca pe aceeasi retorica, inceputa de consilierul PNL, Marc a intrebat "oare cei care conduc aceasta companie de apa (n.n. din care fac parte si consilieri judeteni PNL) vor ca populatia din aceasta zona sa bea apa de o calitate inca perfectibila?"

rn

Discutiile pe acest proiect, dincolo de intepaturile politice din cadrul sedintei CJ, arata ca ne confruntam cu o problema serioasa de rezolvat, o problema care afecteaza intreaga tara si anume lipsa fortei de munca, ceea ce duce la incapacitatea constructorilor de a executa lucrari care sa duca la dezvoltarea judetului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *