Limita maxima de 8.500 de lei la plata indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi eliminata

0

Limita maxima pentru indemnizatia primita lunar de catre parinti pentru cresterea copilului va fi eliminata, astfel ca parintii vor putea primi indemnizatii mai mari de 8.500 de lei, cat este limita maxima utilizata in prezent.
Masura este cuprinsa intr-o propunere legislativa ce va ajunge in curand la votul decisiv al deputatilor, avand propunere de adoptare, dupa ce a trecut deja de Senat.
Astfel, masura plafonarii la valoarea de 8.500 de lei a indemnizatiei de crestere a fost introdusa in a doua parte a anului 2017, avand ca scop, potrivit guvernantilor momentului, utilizarea eficenta a resurselor bugetare.
Pe langa eliminarea plafonarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, proiectul prevede si schimbarea modului in care se calculeaza valoarea acesteia. Mai exact, dupa intrarea in vigoare a masurilor cuprinse de acest proiect, cuantumul minim al indemnizatiei nu va mai fi calculat in functie de valoarea indicatorului de referinta (ISR), ci in functie de valoarea salariului minim brut pe tara.
In prezent, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 stabileste ca valoarea indemnizatiei "este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei".
Propunerea apare in contextul in care valoarea ISR a ramas neschimbata din 2010, in timp ce, in aceeasi perioada, valoarea salariului minim brut a crescut de mai multe ori. Astfel, odata cu cresterea valorii minime a indemnizatiei de crestere si eliminarea plafonului maxim al acesteia, initiatorii se asteapta ca natalitatea sa creasca, deoarece aceste masuri vor incuraja si femeile de cariera sa faca cel putin un copil.
Proiectul de lege va intra in vigoare doar daca acesta va fi adoptat si de Camera Deputatilor si apoi promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial. 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut