Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti incearca sa vina in sprijinul iubitorilor de traditie care detin muzee particulare sau colectii etnografice de valoare printr-un program cultural propriu, sustinut anul acesta de Administratia Fondului Cultural National. In cadrul acestui program se deruleaza proiectul COLECTII SATESTI DIN ROMANIA. Un viitor pentru patrimoniu, un patrimoniu pentru viitor, prin care muzeul isi propune sa ofere unui numar de cinci colectionari alesi din intreaga tara consultanta si instruire de specialitate constand intr-o scoala de vara pentru colectionarii de pana la 30 de ani implicati direct in supravegherea si ingrijirea colectiilor. Printre cei cinci colectionari selectati de Muzeul National al Taranului Roman se afla si salajeanca Ligia Alexandra Bodea.
In casa bunicii s-a nascut muzeul
Eleva in clasa a XII -a la Liceul Simion Barnutiu din Simleu Silvaniei, Ligia este fondatoarea si proprietara Muzeului de Arta Populara din satul Iaz, comuna Plopis. Povestea infiintarii muzeului are un grad de duiosenie. Iubindu-si bunicii foarte mult, Ligia Alexandra Bodea, locuia in vacante la ei, in casa construita in anul 1880. Aici se gaseau multe obiecte de uz casnic ori decorative uitate de vreme. Dupa moartea bunicii, fetita de numai 12 ani a hotarat sa nu instraineze nimic din casa, sa pastreze cu sfintenie tot ce i-a lasat bunica. Asa s-a nascut ideea infiintarii unui muzeu taranesc cu obiectele lasate de bunica, fie ca ele erau stergare, blide, perne ori icoane. Cu obiectele lasate de bunica si in memoria bunicii.
Au invins iubirea si respectul pentru traditii si folclor
Cum spuneam, Ligia a inceput cu obiectele lasate de bunica. Asta in urma cu cinci ani. Nu s-a multumit cu atat. A inceput sa co-linde locurile mai putin umblate, a batut la portile caselor vechi, a calcat prin aproape toate satele de pe Valea Barcaului nadajduind ca va putea aduce noi si interesante exponate in muzeul sau. De un real sprijin i-au fost parintii, care adesea dadeau cateva milioane de lei vechi pentru un costum popular. Usor n-a fost, dar iubirea si respectul pentru traditii si folclor au invins.
Totul este authentic
In decursul a cinci ani, tanara proprietara a Muzeului de Arta Populara din Iaz a dunat peste o mie de obiecte. Satisfactia cea mai mare i-o ofera colectia de costume populare. Sunt in muzeu peste o suta de exemplare, toate autentice, tesute in razboiul de casa si brodate cu mana. Sunt modele din toate zonele Salajului, insa Ligia tinde ca pe peretii muzeului sau sa se afle intr-un viitor nu prea indepartat si costume populare din alte zone ale tarii, cu precadere din Transilvania
Pictura pe sticla – a doua pasiune
Daca drumurile va duc prin Iaz, la muzeul Ligiei Alexandra Bodea veti putea admira o interesanta colectie de ceramica de Zalau. Sunt farfurii, oale ulcioare, vechi de peste un secol. De pe peretii casei, vechi de peste 130 de ani , chipuri de sfinti cu aureola, ori oameni de rand va vor privi din icoanele de sticla, icoane vechi de peste o suta de ani, pictate de mesteri populari. De fapt a doua pasiune a Ligiei Bodea este pictura pe sticla. In acest sens a luat lectii la Palatul Copiilor din Oradea si la ora actuala este indrumata de o profesoara de specialitate.
De la Icoana sufletului meu, la Festivalul Traditiilor de la Sibiu
Daca tot vorbim de icoane pe sticla, nu putem trece cu vederea faptul ca picturile pe sticla ale tinerei artiste s-au bucurat de un real succes la diferite expozitii judetene si nationale. Dovada sta si faptul ca la Festivalul National al Traditiilor Populare care se va desfasura luna viitoare la Sibiu, in perioada 12-14 august, din delegatia judetului nostru face parte si Ligia Alexandra Bodea, care va expune icoane pe sticla, creatie proprie. In aceasta vara, in regie proprie, artista din Iaz a organizat o tabara de vara cu zece elevi salajeni, tabara care a avut ca obiectiv deslusirea tainelor picturii pe sticla. Tematica lucrarilor a fost de esenta religioasa si purta sugestivul titlu Icoana sufletului meu
De Cartea recordurilor
Muzeul de Arta Populara al Ligiei Alexandra Bodea din Iaz este vizitat de grupuri de turisti, de persoane individuale. Vizitatoare ale muzeului au fost si grupurile de elevi si tineri din Turcia, Bulgaria, Portugalia, Rusia. Unii specialisti care au trecut pe aici au indemnat-o pe Ligia sa ia legatura cu Guiness Book, convinsi fiind ca aceasta este cea mai tanara proprietara de muzeu, nu numai din tara, ci si din lume.
Cu toate ca Ligia Alexandra Bodea a pus suflet in tot ceea ce a facut, este mistuita de dragostea pentru traditie si folclor, are un sfant respect pentru mostenirea culturala a strabunilor, visul ei este de a ajunge medic stomatolog. Nu va renunta insa niciodata la prima dragoste. Ii uram si noi succes!