Liderul UDMR Salaj, Seres Denes, spune ca ritmul in care se desfiinteaza scolile din satale Salajului are drept rezultat discriminarea copiilor din rural

Liderul UDMR Salaj, Seres Denes, spune ca ritmul in care se desfiinteaza scolile din satale Salajului are drept  rezultat discriminarea copiilor din rural

Judetul a pierdut in ultimii patru ani 45 de scoli si gradinite

rn

Deputatul salajean al UDMR, Seres Denes, a tinut ieri sa transmita publicului ca este impotriva desfiintarii scolilor, in special a celor din mediul rural. Spune ca prin desfiintarea scolilor se creeaza o discriminare intre copiii care se nasc in comune si sate mai izolate si cei care se nasc la oras.
Liderul UDMR vede o solutie in a sprijini de la nivel central comunitatile locale, pentru a oferi copiilor un sistem educational mai performant, autobuze sau microbuze cu care sa ajunga la scoala si sa fie motivati si incurajati sa urmeze studiile.
Totusi, deputatul Seres Denes spune ca, acolo unde nu sunt elevi suficienti, inevitabil in aceea scoala nu se vor mai tine ore. Dar considera ca in loc sa se puna lacatul pe scolile desfiintate, ori sa fie daramate, cladirile se pot folosi in scop cultural, pentru organizarea de evenimente, pentru ca in mediul rural nu sunt foarte multe astfel de cladiri destinate evenimentelor culturale.

rn

Seres Denes vrea crese la sat, finantate de guvern

rn

Deputatul Seres Denes spune ca a initiat o lege a creselor, prin care se doreste reglementarea acestui sector, astfel incat contruirea creselor sa poata fie facuta si in localitatile mai sarace, unde administratiile locale nu au bani suficienti pentru a investi intr-un asemenea proiect. Deputatul este de parere ca noua lege a creselor ar trebui sa fie modificata in sensul ca aceste crese sa fie finantate de la bugetul central. Proiectul se afla in Camera Deputatilor, for decizional, iar in doua-trei saptamani deputatii vor acorda votul final acestei legi.

rn

UDMR Salaj are oameni si in Ministerul Educatiei
si in conducerea Inspectoratului Scolar Judetean

rn

UDMR Salaj sustine politic un secretar de stat in Ministerul Educatiei, pe fostul inspector scolar adjunct Irina Kovasc. Tot cu sustinere din partea UDMR Salaj, Dari Toma, fost consilier judetean, ocupa postul de inspector scolar adjunct lasat liber de colega lui de partid, Irina Kovacs, de cand a plecat secretar de stat.
Dar cu toate ca UDMR Salaj are un cuvant greu de spus in invatamantul din judet, la nivelul Salajului au fost propuse spre desfiintare pentru anul scolar 2018-2019 un numar de 12 unitati de invatamant; 8 scoli primare si 4 gradinite. Aceste desfiintari au fost solicitate de catre conducerea unitatilor de invatamant si a reprezentantilor autoritatilor locale din cauza efectivelor de elevi. Toate cel 12 unitati de invatamant desfiintate sunt structuri ale unitatilor de invatamant cu personalitate juridica.
In ultimii patru ani, Salajul a pierdut 45 de scoli si gradinite. “n anul 2015-2016 au fost inchise 10 scoli primare si 8 gradinite. “n anul scolar 2016-2017 au fost desfiintate 12 scoli primare, toate din mediul rural si doua gradinite. In anul scolar 2017-2018 s-au inchis patru scoli si o gradinita, iar acum iata ca de desfiinteaza 8 scoli si patru gradinite. Si toate in mediul rural. E o dovada ca tinerii pleaca incotro vad cu ochii, iar satele imbatranesc.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *