Liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc – interviu in exclusivitate despre efectele rezultatului din 26 mai

34
2083
 
Liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc – interviu in exclusivitate despre efectele rezultatului din 26 mai

Dupa un scor rusinos, minim istoric obtinut de PSD in Salaj la alegerile europarlamentare din 26 mai, liderul social-democrat Tiberiu Marc a acceptat sa raspunda la o serie de intrebari la care, cel mai probabil foarte multi dintre salajeni asteptau sa cunoasca raspunsuri. Desi este cunoscut ca si un om inchis, greu abordabil sau necomunicativ, am fost suprins cu cata lejeritate Tiberiu Marc a acceptat solicitarea ziarului Graiul Salajului si cu cata sinceritate a vorbit despre situatia in care se afla PSD, desi social-democratii sunt intr-un moment nu foarte comfortabil. Am discutat circa o ora si 45 de minute, au fost multe intrebari, atat despre politica, cat si despre administratie publica si dezvoltare. Astazi publicam o parte din interviu care acopera tema politica, iar in editiile urmatoare vom publica si informatii despre dezvoltarea judetului sub conducerea lui Tiberiu Marc.

Reporter Artur Szekely: Explicati pe larg, cauzele rezultatelor de la europarlamentare?

Presedinte PSD Salaj, Tiberiu Marc: Noi nu am facut o analiza cantitativa a rezultatelor. Asteptam sa vedem pe fiecare sectie de votare care au fost rezultatele si sa le discutam impreuna cu presedintii nostrii de organizatie. Realitatea este ca numarul de voturi pe care l-am obtinut este surprinzator de mic pentru ceea ce am evaluat noi inainte de alegeri. Pe deoparte, prezenta la vot a fost peste asteptari. Alegerile europarlamentare in celelalte doua randuri nu au trezit un interes din partea electoratului. Dovada unei prezente atat de mari este in opinia mea si ca un electorat nou si-a manifestat dreptul la vot. Daca in alegerile celelalte, probabil temele nu au fost suficient de convingatoare si atractive pentru ei, acum suprapunerea cu referendumul cred ca a adus la vot un electorat nou si care s-a manifestat. Din ceea ce noi am reusit sa evaluam in discutiile pe care le-am avut cu primarii, imediat a doua zi dupa alegeri, si ei au lucruri pe care nu si le pot explica, care tin de faptul ca numarul voturilor pe listele suplimentare a fost mai mare decat in mod obisnuit. Pe de alta parte, un electorat pe care noi contam se pare ca n-a putut fi activat, n-a participat la vot. Nu avem inca evaluari si masuratori care sa ne duca la aprecieri care tin de calitatea campaniei electorale si a modului in care am facut campanie electorala. Dar din dicutiile pe care le-am avut cu candidatii si in speta cu domnul Terhes, el spunea ca in opinia lui, campania PSD a fost prea putin personalizata. Adica prea putin focusata pe candidati, focusata in principal pe lucruri care se pare ca nu au fost suficient de atractive pentru electorat. Alte teme au reusit sa trezeasca interesul si efectul cumulat al acestora, a fost rezultatul care deacuma e cunoscut. Eu sunt constient de faptul ca exista o schimbare de electorat. Exista o generatie noua de votanti care are un anumit fel de asteptari. Probabil ca n-am gasit mesajul potrivit pentru ei, nu ne-am facut atractivi pentru ceea ce am propus noi. Ne-am focusat pe niste lucruri care nu au fost suficient de interesante. Nu vorbesc aici de electoratul UDMR care este intr-o oarecare masura consecvent si la toate randurile de alegeri indiferent ca sunt locale, parlamentare sau prezidentiale, ei voteaza consecvent. In jur de 20-22 mii de oameni in Salaj voteaza cu UDMR in aproape orice scrutin. Pentru noi este un semnal de alarma si este un moment in care va trebui sa analizam in modul cel mai serios cauzele. Pentru mine ca persoana, e un semnal in sensul in care trebuie sa fim constienti de ceea ce s-a intamplat. Sa facem o analiza calitativa a votului, sa vedem care-i bazinul nostru electoral, care sunt zonele din care putem atrage electorat si in ce fel si ce tip de mesaj, cu ce tip de oferta pentru ca realitatile au luat-o inaintea strategiei noastre."

Reporter: Cum explicati atitudinea ostila a romanilor fata de PSD (de conducere, in mod special)?

Presedinte PSD Tiberiu Marc: "Ostilitatea cred eu ca a pornit de la faptul ca un sir de ezitari care au fost in ultima perioada in cei doi ani si jumatate in care atat Guvernul, cat si Parlamentul cu majoritatea pe care PSD si ALDE o asigura, n-au reusit sa le valorifice. Proiectul politic si programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile a fost de natura sa convinga o importanta parte a electoratului, pentru ca rezultatul de la parlamentare a fost foarte bun. Modul in care am reusit dupa aceea sa punem in practica programul de guvernare si ezitarile care ne-au costat, schimbarea de prim-ministrii, probabil si modificarile care au fost propuse pe legile justitiei, au fost de natura sa creeze o nemultumire in electorat, sa vada o anumite incapacitate de a-si duce proiectul politic pana la capat. Sigur, aici probabil ca sunt mai multe nuante. Majoritatea creata PSD-ALDE nu si-a valorificat nici avantajul pe care l-au avut in Parlament, incercand sa treaca legile care erau normale pentru a face ca programul de guvernare sa prinda viata si sa fie realizat. Asta cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care noi le-am facut, le-am spus mereu, dar probabil pe cele pe care nu le-am realizat si nu le-am putut face au contat mai mult. Cred ca e nevoie de o analiza cat se paote de serioasa si de sincera cu noi. Sa vedem exact unde suntem, carui electorat ne adresam, care sunt politicile publice pe care sa le propunem, care sunt asteptarile populatiei. Pentru ca pana la urma guvernezi, sigur ca sa iti pui in practica un proiect politic, dar trebuie sa fii atent si la ceea ce asteapta populatia, pentru ca altminteri risti sa faci lucruri care sa nu fie, ori in orizontul de asteptare al populatiei, ori ca si mod de implementare sa fie gresit. Lucrurile din acest punct de vedere trebuie foarte bine analizate si nuantate. Poate analizele de impact sau impactul unor acte normative nu au fost suficient evaluate, motiv pentru care in loc sa obtinem un avantaj politic din unele masuri, nu am obtinut nici un avantaj sau poate dimpotriva, am creeat nemultumiri suplimentare. Majorarile salariale care sunt consistente si care s-au dus in principal in zona publica, in sanatate sau in administratie, le-am considerat necesare si eu cred in continuare ca sunt necesare. Poate e nevoie de o mai buna evaluare si a efectului acestor masuri. In momentul in care dai un anumit beneficiu pentru o anumita categorie profesionala trebuie sa te gandesti si la raspunsul pe care-l primeste societate si populatia. Daca el nu exista, atunci insemana ca masura nu a fost calibrata suficient, ori pur si simplu respectiva categorie profesionala nu avea neaparat nevoie de un asemnea beneficiu."

Despre Liviu Dragnea

Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc: "Nu stiu daca in situatia in care este el (nr. Liviu Dragnea) acuma ar fi normal sa spun ca era mai bine altfel. Vreau sa spun urmatorul lucru, ca in constructia politica, poate ca PSD este un caz mai aparte, exista niste foruri de conducere in care se discuta anumite probleme. Retrospectiv daca ne uitam, cu siguranta unele decizii puteau fi evitate sau puteau fi luate alte decizii. Important este informatia care ti se ofera la momentul in care se i-a decizia, ea vine de la cei care sunt cei mai bine informati, astia sunt cei care conduc partidul. La un moment dat a existat un grup care a apreciat ca modul in care se iau deciziile poate fi schimbat, poate fi mai bun. Ei au insistat atunci asupra faptului ca anumite decizii au fost insuficient discutate si dezbatute, inclusiv ca ele au fost luate de presedintele partidului, iar ceilalti prin natura lor, care sunt membrii in Comitetul Executiv si aveau dreptul sa-si spuna parerea nu au facut-o sau nu a contat pozitia lor. Condamnarea pe care o avea Liviu Dragnea, cea legata de referendum, in opinia celor care sunt membrii PSD, a fost una apreciata ca fiind legata direct de referendum si de factul ca practic s-au dat niste dispozitii sau au fost niste semnale date de conducerea partidului si sunt absolut normale petnru fiecare partid. Eu nu cunosc detalii de dosar, dar in acceptiunea noastra a fost vorba de un dosar politic. Ultima decizie a instantei care l-a dus si la situatia in care este acuma, e una care nu am disctutat-o in partid niciodata. Ea n-a fost subiect de discutie. Cert este ca in PSD este loc pentru mai multa democratie, iar acest mod de a lua deciziile sau de a evalua o anumita conduita politica a partidului trebuie reanalizat. Nu as scapa din vedere urmatorul aspect, acela ca in 2016 Liviu Dragnea in calitate de presedinte al partidului si de coordonator al campaniei electorale, care a facut si programul politic, a obtinut un rezultat important cu aceleasi probleme. Dar faptul ca nu a putut sa ocupe o functie cred ca a fost oarecum un lucru care l-a deranjat. E destul de complicat ca din pozitia din presedinte al celui mai mare partid sa nu poti sa ocupi o pozitie in administratie care sa fie o pozitie de decizie. E o cutuma in Romania. Presedintele partidului care castiga alegerile este de obicei prim-ministru. Nu cred ca-i bine sa uitam totusi, ca suntem intr-o democratie destul de tanara si sunt multe de corectat. S-a discutat destul de mult legat de unele abuzuri care au fost facute, pornind de la considerentul unora ca justitia ar fi fost folosita ca si un instrument in lupta politica. Aici sunt lucruri care sunt in favoarea unei afirmatii, sunt altele care pot sa fie impotriva. Nu stiu care va fi viitorul, care va fi structura conducerii viitoare a partidului. Eu cred ca este de analizat la modul cel mai serios si leadershipul PSD."

Reporter: Aveti un plan de masuri de corectare a imaginii PSD la electoratul din Salaj, daca da, care sunt acelea, in mod concret? Preconizati schimbari la varful PSD Salaj, daca da, mentionati-le cu nume si prenume ?

Pres. PSD Tiberiu Marc: "Noi intentionam sa analizam la modul cel mai serios si cu asta am inceput, rezultatul pe care l-am avut. Rezultatul asta nu este neaparat, si nu trebuie tratat ca si un accident, ci trebuie vazut ca o situatie care sa duca la o analiza mult mai profunda. Lumea se schimba, electoratul se schimba, odata cu el si asteptarile. Noi vorbim in Romania de politici de stanga si de dreapta, in conditiile in care, cand guverneaza cei de dreapata i-au politici de stanga, cand guverneaza cei de stanga i-au politici de dreapta. Nu stiu cat de actuale mai sunt doctrinele de genul stanga-dreapta. Mai degraba exista niste nevoi ale comunitatilor, ale societatii in schimbare si de asta trebuie tinut seama pentru ca altminteri risti sa fii pe contrasens si sa iei decizii care sa nu fie corecte sau sa nu fie cele pe care le asteapta electoratul. Vom vedea ce se va intampla si la nivelul conducerii judetene. Cu siguranta exista niste mandate intr-un anumit interval de timp, nu pot acum sa anticipez, dar exista o responsabilitate care trebuie asumata. Probabil ca la urmatoarele reuniuni ale PSD, la Congresul urmator se vor evalua si revedea si mandatele. Asta pentru ca au fost niste prelungiri care s-au dat tinand seama ca 2019 este an electoral, 2020 este si el an electoral. Cred ca mandatele au un inceput si un sfarsit si ele trebuie tratate in felul acesta. Am fost reales presedintele PSD ultima data in urma cu trei ani, in 2016, votat cu unanimitate de membrii si am fost singurul candidat. Nu pot sa spun acuma nume, dar va veni momentul cand voi vorbi si despre schimbari. Exista doua tipuri de electorat. Exista electoratul captiv pe care orice partid il are si care voteaza cu partidul ala ca asa vrea el. Si mai exista electoratul nou caruia trebuie sa i te adresezi si pe care sa-l atragi, iar acolo trebuie sa gasesti limbajul potrivit pentru asta, atitudinea potrivita, mesajul potrivit."

Reporter: Puteti anticipa o configuratie politica la nivel de Salaj dupa viitoarele alegeri locale si parlamentare?

Pres. PSD Tiberiu Marc: "Cred ca e oarecum prematur. Noi vrem sa conservam actuala configuratie, adica sa paastram numarul de primari pe care-i avem, 24 si cred ca fiecare dintre ei au proiecte si in derulare si finalizate, astfel incat sa fie argumente suficiente anul viitor la alegerile locale. Dincolo de infrastructura si dincolo de proiectele asupra carora noi ne-am focusat in principal, drumuri, alimnetare cu apa, canalizare, scoli, altele. Cred ca trebuie sa ne adresam si prin proiecte specifice fiecarei zone in functie de structura demografica a populatiei. Din pacate, avem zone unde populatia este imbatranita si acolo nevoia de servicii sociale este mai mare, de ingrijire de exemplu. Avem zone unde populatia tanara este in crestere si acolo vorbim si de educatie, de sport, de cultura. Nu putem trata judetul ca si o structura omogena pentru ca sunt diferente mari. In principal zona de pe valea Somesului are un anumit specific, din pacate locurile de munca sunt inca putine si o parte din populatie face naveta zilnic spre Dej sau Cluj. Avem partea de Vest a judetului, care este mai dezvoltata din punct de vedere economic, unde primim forta de munca din afara, dinspre Bihor inspre zona Simleu – Nusfalau. Va trebuie sa tratam fiecare comuna in functie de specificul ei si sa facem programe care sunt adaptate la nevoile comunitatii. Exista din pacate o perceptie care nu cred ca mai functioneaza, aceea a decidentilor de a stii de ce au nevoie oamenii. Oamenii trebuie intrebati si de la ei trebuie sa vina sugestiile pentru ca ei stiu cel mai bine despre ce au nevoie si despre ce ordine de prioritati vor ca lucrurile sa se schimbe. Rolul administratiei este sa asigure un suport, o infrastructura de baza, care sa nu lipseasca, dar asta deja tine oarecum de trecut, pentru ca lucrurile aici trebuiau deja rezolvate si in destule situatii sunt rezolvate."

Reporter: Ce rol va avea Tiberiu Marc dupa alegerile viitoare, ramane sau se retrage?

Pres. PSD Tiberiu Marc: "Am un mandat si ceva ca si presedinte al Consiliului Judetean, ales dintre consilieri si am doua mandate de presedinte ales uninominal. Presedintele ales uninominal are alta reprezentativitate, decat cel ales din randul consilierilor judeteni. M-am simtit mai confortabil ales prin votul uninominal. Mi se pare un vot care iti da o legitimitate si incredere, inseamna ca-i vorba de un proiect si de o persoana. E prematur sa spun, cartile sunt deschise. Exista posibilitatea de a mai candida sau nu, dar asta nu depinde numai de mine. Totul depinde de ce vor salajenii. Asta este singura modalitate de a obtine un raspuns. E nevoie si de motivatie, e nevoie si de un alt proiect. Eu sunt hotarat sa incep inca din anul acesta constructia unei strategii de dezvoltare a judetului pentru perioada urmatorilor patru ani. Dar nicio strategie de patru ani nu e un termen suficient, ci poate e nevoie de un termen mai lung. Se schimba multe lucruri si nu poti sa nu tii seama de schimbarea asta. Viitoarele proiecte trebuie sa se adreseze tinerei generatii, fara indoiala. Am inteles foarte bine ce s-a intamplat si incerc sa mai inteleg, ca mai sunt lucruri de inteles. Lumea s-a schimbat. Primul semnal asta este, sa intelegi realitatea, daca nu ai inteles, ramai inafara ei si o sa te duci pe un drum pe care nu o sa te urmeze nimeni, pentru ca despre asta este vorba pana la urma. Ca e un lider politic sau e lider administrativ, el trebuie sa propuna proiecte care sa aiba impact cat mai mare. Asta inseamna sa se adreseze unui numar cat mai mare de cetateni."

COMENTARII

 1. :) s-a trezit pulimea ! S-au saturat sclavii de stapanii asupritori; s-au saturat muncitorii din tara si din strainatate sa tina in spate un aparat bugetar de trantori! S-au saturat de neocomunism si de lichele politruce. Interesant e faptul ca Ciolos Dacian nu-i la tine in partid, tinand cont ca ai fost coleg de munca cu raposatul de tac-su ( maiorul de militie Ciolos) ; se pare ca v-ati infiltrat peste tot, nu scapa Romania niciodata de voi, securistilor.

 2. Securist nenorocit! Distrugi vietile a sute de mii de oameni! Comunist bolsevic de 40 de ani furi in nestire, blochezi investitii in Salaj, iti bati joc de salajeni! Jeg uman, taratura a societatii, ai si salariu si pensie! Rusine jogodie comunista cu toti consilierii judeteni, traiti de pe urma platitorilor de taxe! La pucarie cu dragnea hot nenorocit!

 3. Cu greu m.am abtinut sa nu vomez dupa minciunile tale, comunistule! Bai Marc, treaba e simpla dar tu tot faci pe prostu. VA CUNOASTEM, SUNTETI TOT VOI, STIM CE VA POATE CAPUL ...PUR SI SIMPLU NU VA VREM BAI CANALII COMUNISTE. CU TOTI POSTACII VOSTRI,CU TOATE MINCIUNILE DESPRE PROGRAMUL DE ARUNCAT ROMANIA LA GUNOI PT BINELE VOSTRU OAMENII VA VAD ! NU MAI TINE!

 4. Peste un milion de pensionari, nedreptatiti si nemultumiti, nu au mai votat psd. Programul de guvernare nu numai ca nu se respecta, punctul de pensie va fi 45 % din salariul mediu cam pe LA pastele cailor dar, s-au luat masuri pe langa program. Pensionarii nu au votat recalcularea si dublarea pensiilor LA artisti, L 222\\2018. Tineti aproape,mai urmeaza si alte alegeri?

 5. Pleaca, omule, la tine in Bihor! Chiar nu ti-e rusine? Du-te in Cipru, in vacanta definitiva, cu Pop Ghita, senatorul agramat, si nevasta-sa, Pop Lucy, militianca, (inspectoare la invatamant) sa nu mai auda lumea de voi!

 6. Ba jegosule ! Ati pierdut pt ca s a saturat lumea de voi vai p securiste! De 30 de ani stati in functii pe bani grei , iar Salajul este un fel de Teleorman , toti tinerii pleacă din județ, n ai noroc sa n ai de sluga comunistă! Până când? Ati tăiat si spânzurat tot ce ati vrut, da va vine randul sa dati si socoteala!

 7. Ați pierdut pentru ca nu ați făcut campanie! V-a durut în basca de acei europarlamentari, sa își facă fiecare campanie, asa se întâmplă de fiecare data!! Nu muncesc unii pentru alții, ci fiecare pentru el!! Dacă știa lumea ca veți vota pensii speciale, era și mai și!! Nu luați nici 10 la suta!! Dar mai vin alegeri și va ști lumea cum sa va scoată afara de pe,, teren,,!!

 8. Din 2012 PSD este la guvernare.De atunci au aprobat pensiile speciale pentru parlamentari,corpul diplomatic,curtea de conturi,politisti,jandarmi,pompieri,etc,iar de ieri pentru miile de primari,viceprimari,presedinti de cons judetene[ca acest Marc].Va dati seama cat de marsav,ticalos,hraparet,mafiot este acest PSD-ciuma rosie???ACESTE PENSII SPECIALE SUNT FURT DIN BANUL PUBLIC.

 9. Salajul a ajuns rusinea Ardealului! Teleormanul din Ardeal, cel mai sarac judet, cu cele mai multe rable, fara oportunitati pentru tineri! Acest comunist fura tot si alumga si putinii investitiri interesati. Isi voteaza pensie speciala!!! O gasca de hoti cu militianu pop, nosa betivul, ciunt oierul! Toate neamurile si le-au pus in functii sa taie frunze la caini, bani sunt destui! Salaj, SJ saracie jale, toti din Ardeal rad de cum arata acest judet nenorocit de ciuma rosie! Ascundeti-va in barloage ca s-a terminat ciolanul! Lepre!

 10. Raspuns: este membru unei organizatii politice care a capturat un intreg stat. Este fost securist. Promoveaza controlul statului in toate domeniile. Sustine un infractor dovedit. Blocheaza initiativa privata. Doar priveste ce a lasat in urma lui: un judet bazat pe productia agricola de subzistenta, exact cum era si acum 30 de ani.

 11. Liviu Balint ca alegator va somez sa il dati afara pe Tiberiu Marc din PSD salaj ca va trage in jos. Toti cu care am vorbit ar vota Como Balint insa au retineri din cauza lui Marc

 12. Como fa ordine in pesedeu! Tu esti lumina,adevarul si viata! Fara tine nu miroase floarea, fara tine viata n-are rost! Tu si cu ilustra ta sotie iesiti si faceti ordine ca numai voi stiti. Unde e doamna ca nu o mai vad la comentarii in puterea noptii. Are treaba cand esti tu la Bucuresti?

 13. Cu greu m.am abtinut sa nu vomez dupa minciunile tale, comunistule! Bai Marc, treaba e simpla dar tu tot faci pe prostu. VA CUNOASTEM, SUNTETI TOT VOI, STIM CE VA POATE CAPUL ...PUR SI SIMPLU NU VA VREM BAI CANALII COMUNISTE. CU TOTI POSTACII VOSTRI,CU TOATE MINCIUNILE DESPRE PROGRAMUL DE ARUNCAT ROMANIA LA GUNOI PT BINELE VOSTRU OAMENII VA VAD ! NU MAI TINE!

 14. Si electoratul traditional psdist a fost pacalit. Adevaratii si singurii beneficiari ai minunatului program de furt al psd au fost si sunt nomenclaturistii de partid.

 15. si urmasii+lingaii acestor nomenclaturisti .S-au imbogatit in 30 de ani ,prin spolierea banului public ,cat generatii intregi de oameni de afaceri din occident sau SUA .

 16. Pt. 13,29 - Cam la atat se rezuma nivelul vostru de inteligenta .Sa-i dai lu mata ce-ai zis ca dai la PSD-ALDE sa vezi daca-i convine si dupa aia la toata familia , poate le convine !

 17. Penelistii si pedelistii pur si simplu inebunesc ca de 7 ani de zile nu mai pot fura . Lipsa furturilor le ia mintile si asa cu putini neuroni ! Nu mai pot sa-si impinga ei oamenii lor in fata gen Udrea, Sandu , Pinalti , Blaga , Bica , Videanu, etc. ca sa poata fura statul roman de sute de milioane de euro . De fapt asta-i adevaratul bai pe capul lor !

 18. Pt. 13,29 - Cam la atat se rezuma nivelul vostru de inteligenta .Sa-i dai lu mata ce-ai zis ca dai la PSD-ALDE sa vezi daca-i convine si dupa aia la toata familia , poate le convine !

 19. Rascoala sobolanilor ! Tibi, zi-ne de ce fiul fostului maior Ciolos nu-i la tine in partid ?! Distrugeti ultima reduda democratica cum ati distrus PNTCD-ul prin agentul Ciorbea? Cand scapa tara de voi, securistilor?! Din 89 pana azi, s-a realizat un lucru in Salaj: distrugerea sistematica a judetului, alungarea investitorilor reali si imbogatirea familiilor PSD-iste securiste: Marc, Pop, Nosa; la acest genocid amintim vesnica prezenta a udmr-ului.

 20. Cei care il blamati pe Marc nu il cunoasteti este un om inteligent preocupat si responsible pe linie administrative..Politic as avea si eu personal sa-ireprosez unele lucruri,rezumand-ma a spune ca a fost sincer si a recunoscut ca in PSD.este nevoie de mai multa democratie.E tarziu Tiby,ai putut face mai multi fiindca sti si poti.Regret si ma doare ca PSD-ul a compromis stanga politic.

 21. Sincer ma doar in fund ca o fi marc om bun sau rau. A fost atatia ani Presedinte de consiliu si a facut un mare rahat, ZERO. Mai e si lingator de funduri penale. In ochii celor care vor sa vada, acest marc este un securist parvenit.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.