octombrie 4, 2022

Licitatia pentru reparatiile la statuia Wesselenyi din Zalau va fi reluata

Nici una dintre cele doua firme care au participat la prima licitatie nu s-a calificat pentru lucrarea de aproape 500.000 de lei

rn

Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, ne-a declarat ca licitatia pentru reabilitarea statuii Wesselenyi din centrul Zalaului nu a fost castigata de nicio firma. 

rn

"La licitatie s-au prezentat doua firme, dar nici una nu a intrunit conditiile necesare pentru a executa lucrarile. Vom relua licitatia luna viitoare", spune primarul Ionel Ciunt.
Potrivit Primariei Zalau, restaurarea statuii presupune lucrari de rezistenta, lucrari de reabilitare postament, lucrari de restaurare componente din piatra, curatare.
Conform devizului, valoarea lucrarilor este de 476.703 lei. A fost demarata procedura de achizitie a lucrarilor, iar la licitatie s-au prezenat doua societati, ’nsa nici una dintre ele nu au ’ndeplinit conditiile necesare pentru a putea executa lucrarile. Astfel ca procedura de achizitie va fi reluata luna viitoare ’n septembrie.
Opera a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), inaugurata în urm? cu 115 ani, statuia din centrul Zalaului îl reprezinta pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) si pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lânga Jibou. Cele doua personaje ce alcatuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii si sunt unite printr-un ideal: libertatea umana.
Ca si o parte din celelalte sculpturi realizate de catre Fadrusz János, dintre care se remarca ansamblul monumental Matyas Corvin din centrul Clujului (inaugurat în acelasi an 1902, la aproape o luna distanta), statuia lui Wesselényi a avut o istorie tumultoasa. A fost dezvelita cu sase ani mai târziu decât s-a dorit si a fost chiar pe punctul de a fi distrusa. De fapt, a fost demontata între anii 1935 si 1942.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.