Indemn
Esti la un moment de rascruce, tinere absolvent. Ai trecut de Tezele Unice si doresti sa devii un om de succes. Dar poate nu stii inca incotro s-o apuci. Inscrie-te la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” din Jibou. Facem acest indemn pentru ca aici vei gasi o bogata baza didactico-materiala si un colectiv de cadre didactice binecunoscute in judet si in tara, care iti ofera sansa realizarii. De-a lungul anilor, aceasta institutie de invatamant a propulsat pe calea succesului personalitati marcante din lumea stiintelor, culturii si artei, a politicii, sportului, afacerilor etc.
Cabinetele si laboratoarele bine dotate, cercurile de elevi, competent indrumate, te vor initia in tainele cercetarii stiintifice, baza sportiva si noua sala de sport iti ofera loc de relaxare si chiar de antrenament pentru performanta. Venind aici, vei intra intr-un colectiv de elevi gata sa-ti ofere prietenia si exemplul lor. Multi dintre viitorii tai colegi au fost laureati ai concursurilor scolare, stiintifice, artistice sau sportive, judetene si nationale. Urmand indemnul de a te inscrie la acest liceu, vei avea satisfactia ca esti binevenit!
Pasi prin timp
Anul acesta se implinesc 52 de ani de cand in Jibou si-a deschis portile, pe vremea aceea o scoala medie. Infiintata in anul 1957, din initiativa unui grup inimos de dascali, unitatea de invatamant a trecut printr-o metamorfozare denominativa: Scoala Medie, Liceul Real-Umanist, Liceul de Matematica-Fizica, Liceul Industrial, Grup Scolar, Liceul Teoretic, ca la 24 mai 2002 sa primeasca numele cunoscutului scriitor ardelean Ion Agarbiceanu, care, de fapt, a devenit si patronul spiritual al liceului. Cand prima promotie de elevi iesea de pe bancile scolii, existau 13 clase si 25 de profesori. Prin anii ’80, liceul a atins… apogeul. A ajuns sa aiba 26 de clase cu 883 de elevi. Astazi, dupa 52 de ani de existenta, pe bancile acestei scoli invata 622 elevi, in 19 clase, cursuri de zi si 82, in doua clase de seral.
Rezultate pe masura temeinicei pregatiri
Nu fara mandrie, dl. director Liviu Sampalean afirma ca peste 90 la suta dintre absolventii de anul trecut al liceului au intrat in unitatile de invatamant superior. Ba mai mult, de la clasa de informatica au intrat la facultate absolut toti absolventii. La faza nationala a concursurilor scolare (olimpiade), noua elevi au fost premiati. Ne face placere sa le amintim numele: Matematica – Razvan Dan Ilies, cls a X-a mentiune, prof. pregatitor Liviu Sampalean. Razvan Dan Ilies a obtinut mentiune si la Olimpiada de chimie, prof. pregatitor Elvira Sampalean; Geografie – Dana Balaie, cls. a X-a si Doroczi Mihai, cls. a XII-a, ambii obtinand mentiune, prof. pregatitor Ioan Rus; Istorie – Iulia Masalar, cls. a X-a, prof. pregatitor Victor Varga; Limba engleza – Daniel Coste si Deak Renata, ambii cls. a X-a, mentiuni, prof. pregatitor Dana Darjan; Limba franceza – Deak Renata cls a X-a premiul II, prof. pregatitor Dana Darjan, si Ioana Berchis cls a XII-a mentiune, prof pregatitor Victoria Tarba. Nici la sesiunile de referate si comunicari elevii Liceului Teoretic „Ion Agarbiceanu” nu au fost mai prejos, obtinand locuri fruntase, la manifestarile de acest gen.
Baza didactica si materiala
Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” din Jibou dispune de o baza didactica corespunzatoare intru totul desfa-surarii procesului de invatamant cerut de standardele actuale. Cladirea centrala, data in folosinta in anul 1968, gazduieste laboratoare de biologie, fizica, chimie, cabinete de limbi straine, istorie, geografie, limba romana, doua laboratoare de informatica cu 60 de calculatoare conectate la internet, precum si 10 sali de clasa. In acest an scolar au fost modernizate laboratoarele de biologie si chimie si, totodata, a fost dat in functiune un nou cabinet de informatica. Cladirea internatului care poate gazdui 100 de elevi, situata la o mica distanta de imobilul central al scolii, are amenajate si 8 sali de clasa. Biblioteca liceului cuprinde un numar de 17.000 de volume. Anual, fondul de carte este imbogatit din surse financiare proprii cu bibliografie scolara, dictionare, studii de informatica, gramatica etc. In urma cu doi ani, a fost data in folosinta o moderna cantina cu 250 de locuri. Aici exista si o sala de protocol unde pot fi organizate manifestari prilejuite de anumite evenimente, ceea ce va duce la sporirea bugetului scolii. De curand au fost finalizate si lucrarile la o superba terasa cu 150 de locuri. Liceul are si o sala de sport moderna, data in folosinta in urma cu 5 ani. De acest edificiu beneficiaza elevii liceului, dar si tineri iubitori de sport din oras. In aceasta primavara, sala de sport a primit numele marelui handbalist Stefan Birtalan, fost elev al liceului. Dl. Liviu Sampalean precizeaza ca baza sportiva din exteriorul salii de sport, cu terenuri de hanbal, volei, baschet, tenis de camp este o investitie de peste un miliard de lei vechi.
Despre dascali
Este important de cunoscut corpul profesoral care functioneaza in Liceul Teoretic „Ioan Agarbiceanu” din Jibou, pentru ca in raport cu valoarea si calitatea lui se poate aprecia, in general, procesul didactic, ca segment curricular foarte important in societate.Fiecare disciplina scolara isi are o contributie importanta in formarea si dezvoltarea intelectuala a elevului. Majoritatea profesorilor sunt titulari cu grade didactice maxime, ceea ce dovedeste preocuparea lor permanenta pentru autoperfectionare. Un numar de cadre didactice tinere sunt inscrise la cursuri postuniversitare (masterat) sau de reconversie profesionala. Din cele 30 de cadre didactice, 13 au obtinut gradul I, 4 gradul II si 11 definitivatul. E si aceasta o garantie ca la unitatea de invatamant pe care o prezentam se face munca de calitate.
Planul de scolarizare pentru anul de invatamant 2009-2010
Invatamant de zi – clasa a IX-a
matematica – informatica – o clasa (28 elevi)
filologie – o clasa (28 elevi)
stiintele naturii – doua clase (56 elevi)
Invatamant seral – clasa a XIII-a
stiintele naturii – o clasa (28 elevi)