Intalnire intre generatii
La capatul unei saptamani pline de activitati aniversare, Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau a incheiat, vineri, cea de-a XIX-a editie a Zilelor Scolii cu o intalnire de suflet a mai multor generatii de absolventi ai liceului. Intalnirea a fost ocazionata, de fapt, de lansarea lucrarii „Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau. Monografie 1969 – 2009″, lucrare ce surprinde, asa cum sugereaza si titlul, esenta celor 40 de ani de existenta a liceului. In cele peste 200 de pagini ale monografiei se regasesc, astfel, ganduri exprimate de oficialitati, de fosti si actuali profesori ai Liceului Pedagogic, dar si repere importante din activitatea unitatii. Lucrarea mai prezinta dinamica elevilor de la pedagogic si rezultatele obtinute de ei, precum si evocari ale personalitatilor care si-au pus amprenta asupra liceului dar care astazi nu mai sunt printre noi – Dumitru Bese, Stefan Bodis, Amil Cosma, Valentin Daraban, Iulian Lungu, Valentin Mesesan, Cornel Nemes si Szabo Vilmos. La adunarea intr-o carte a tuturor acestor informatii a lucrat timp de doi un colectiv impresionant, coordonat de profesorii Iuliu Suciu si Codin Ciurean.
„Scoala de directori”
Gazda intalnirii a fost actuala directoare a Liceului Pedagogic, Laura Crisan, secondata de adjunctul Toth Alexandru, cel care isi leaga de 28 de ani numele de aceasta institutie de invatamant. Legat de aceasta institutie s-a declarat si inspectorul scolar general Ioan Abrudan, fost absolvent al Liceului Pedagogic, care a marturisit: „amintirile cele mai placute, lucrurile cele mai serioase in pregatirea mea profesionala, de la acest liceu le am”. Fostul absolvent, ajuns intre timp seful invatamantului salajean, a mai apreciat ca „Liceul Pedagogic a devenit cea mai importanta „scoala de directori” a judetului”, referindu-se la faptul ca majoritatea managerilor din scolile salajene sunt absolventi ai acestui liceu.
Prefecti… pedagogi
Nu numai directori de scoli isi au radacinile aici. Prefectul de Maramures, Sandu Pocol, este un alt absolvent al Liceului Pedagogic, colegul sau de clasa – chiar inspectorul scolar general al Salajului – dand vineri citire unui mesaj al acestuia, pentru a-i inlocui absenta de la intalnire. Chiar daca doar a luat masa la cantina liceului, legat emotional de acets liceu s-a declarat, la intalnirea de vineri, si prefectul de Salaj, Ionel Ciunt.