octombrie 1, 2022

Libertate și sclavie

Ziua bună, dragi cititori!

Un cal sălbatic se întâlni cu unul domestic și începu a-i plânge de milă pentru condiția sa de sclav. Animalul astfel compătimit replică spunând că este liber ca pasărea cerului.

  • Dar atunci, spune celalalt, explică-mi și mie la ce este bună zăbala aceea din gura ta.
  • Acela este fier și este un întăritor dintre cele mai bune.
  • Bine, bine, dar ce sunt atunci hățurile acelea care sunt legate la ea?
  • Acelea mă ajută să nu o scap din gură atunci când sunt prea slab ca să o țin strâns.
  • Dar de șa, ce îmi spui?
  • Aceea mă scutește de multă oboseală: atunci când sunt obosit, urc pe ea și merg pe cal.

Dragilor, iată una dintre dramele lumii noastre: sclavul care își sărută lanțurile și omul care își justifică proastele obiceiuri care îl țin prizonier. Fără adevărata stăpânire de sine și fără ideea nemuririi și a mântuirii ca reper al vieții, libertatea e de neconceput.

Cât despre opresorii libertatii, scriitorul C.S. Lewis ne avertizează: ”Dintre toate tiraniile, o tiranie exercitată sincer pentru binele victimelor ei poate fi cea mai opresivă.”

Vă invit la vigilență și reflecție! Toate cele bune!

(Brunno Ferrero, Trandafirul de mare preț)

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.