Consilierii locali PNL: Primăria Zalău vrea parcuri verzi în zona industrială, în loc să se gândească la dezvoltarea economică a orașului!

Liberalii zălăuani nu sunt de acord cu decizia administrației locale de a implementa un proiect de regenerare urbană în zona fostului CET. În opinia lor, terenul ar fi mai potrivit pentru un parc industrial, care să creeze locuri de muncă, în locul parcului de agrement pe care intenționează să îl amenajeze aici primăria.

În ședința de Consiliu Local din 31 august, consilierii liberali s-au abținut să voteze proiectul.

„În loc să propună investiții cu adevărat necesare pentru dezvoltarea economică a municipiului, conducerea Primăriei Zalău vrea să amenajeze în locul fostului CET un parc verde de aproximativ 43 de milioane de lei. Consilierii locali ai PNL s-au abținut să voteze astăzi (joi, n.red.), în ședința de Consiliu Local, proiectul de hotărâre care prevede construirea acestui parc întins pe o suprafață de peste 3,5 hectare în zona industrială. Consilierii liberali și-au exprimat nemulțumirea față de această investiție inclusă în planul de regenerare urbană strict pentru faptul că terenul se pretează mai degrabă amenajării unui parc industrial, a unui hub IT sau a unor laboratoare de afaceri, investiții care ar crea sute de locuri de muncă de care Zalăul are nevoie. Consilierii locali ai PNL Zalău nu contestă că este absolut necesar să avem cât mai multe spații verzi în oraș și locuri pentru petrecerea timpului liber, însă consideră că terenul în care a funcționat CET-ul nu este o zonă propice pentru recreere, fiind amplasat între fabrici și aproape de trafic industrial intens. Vorbim de 3,5 hectare și o investiție de 43 de milioane de lei. Nu e ca și cum ar fi deja un spațiu verde existent pentru a fi amenajat, ci trebuie construit totul de la zero. Faptul că administrația locală nu a reușit de-a lungul anilor să găsească soluții pentru amenajarea și utilizarea terenului în cauză nu scuză intenția de a construi în zonă un parc verde, motivând că nu există bani pentru altceva cu adevărat util pentru oraș. Mai mult, construirea unui parc de recreere în zona industrială sigur nu va compensa lipsa spațiilor verzi din centrul orașului și nu numai, distruse în urma lucrărilor prin așa-zisa reabilitare a zonei centrale. În concluzie, consilierii liberali nu pot fi de acord cu viziunea conducerii Primăriei Zalău de a face lucrurile doar ca să fie făcute, doar ca să se vadă, fără a ține cont de utilitate sau, cum este în cazul de față, de adevăratul potențial pe care îl oferă zona pentru dezvoltarea economică de care Zalăul are atâta nevoie”, susțin consilierii locali liberali.

Terenul în cauză are o suprafaţă totală de 35.026 mp, este situat în intravilanul municipiului Zalău, pe strada Valea Miţii, nr. 2, în zona fostei Centrale Electrice de Termoficare. În prezent, terenul se află în proprietatea SC Citadin SRL, urmând ca în perioada următoare să fie preluat în proprietatea primăriei. În momentul de față, terenul este neutilizat, prin investiţia propusă de primărie urmând a fi amenajat pentru scopuri de agrement şi petrecere a timpului liber.

Potrivit devizului general, întocmit la faza SF, valoarea totală a investiţiei este 36.903.096 lei fără TVA, respectiv 43.876.999,86 lei cu TVA, din care construcţii montaj (C+M) 31.600.242,32 lei fără TVA, respectiv 37.604.288,36 lei cu TVA.