septembrie 29, 2023

Leurda – Planta minune din pădure

0

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul din leacurile din lunile de primăvară pe care natura ni le oferă, pentru ca organismul nostru să se curețe de toxine și să își întărească sistemul imunitar. Termenul în latină pentru leurdă este Allium Ursinum (usturoiul ursului), și, într-adevăr, urșii o consumă ca și medicament, imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare că apariția frunzelor de leurdă este și semnul că, în curând, animalele vor ieși din bârloguri, pentru a se bucura de razele soarelui.

Leurda este o plantă de talie mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici și albe. Aceasta împodobește pădurile din Muntenia, Transilvania și sudul Moldovei. Frunzele și tulpina plantei au un puternic miros de usturoi, cu care, de altfel, este și rudă, din punct de vedere botanic. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care, la rândul său, este unul dintre cele mai folosite și mai apreciate medicamente naturale din lume. Explicația este că leurda a crescut liberă, neinfluențată de mâna omului, păstrându-și neatinse însușirile cu care a fost înzestrată.

Frunzele de leurdă conțin: sulfură de alil (cea care dă gustul și mirosul specific de usturoi), carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct sau tinctură, acționează favorabil în diverse afecțiuni precum: tromboflebita și trombozele în general, sechelele de după accidentele vasculare (prevenindu-le în același timp), ateroscleroza și bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului, hipertensiune arterială, oprirea procesului de îmbătrânire, reumatismul, înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei și fumatului și afecțiuni respiratorii. Leurda stimulează capacitatea de memorare și are acțiune depurativă.

În urma unor studii efectuate în Germania, leurda a fost declarată “planta mileniului trei”, pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru.

Planta de leurdă are și câteva contraindicații. Consumul leurdei nu este recomandat în perioada alăptării, deoarece poate modifica gustul laptelui matern. Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauție, deși este mai bine tolerată de organism decât usturoiul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut