Legile PSD de amanare a ratelor si suspendare a platii la utilitati, respinse de CCR

Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionala legea adoptata luna trecuta la initiativa PSD, ALDE si Pro Romania care prevedea amanarea cu noua luni a tuturor ratelor la banci.
Astfel, Legea PSD pentru amanarea ratelor bancare a trecut, in data de 2 aprilie, si de Camera Deputatilor, care a fost for decizional, cu 214 voturi pentru, din 327 exprimate, potrivit g4media.ro.
Alfred Simonis, liderul deputatilor social-democrati, sustinea, la vremea respectiva, ca Guvernul a incercat sa copieze aceasta lege, dar ca nu a facut lucrurile asa cum trebuia pana la capat: "Acea ordonanta a Executivului a fost o batjocura totala, Citu (n.r. Florin Citu, ministrul Finantelor) a considerat ca e bine sa faca putina camatarie pe spatele suferintei romanilor si sa ii puna sa plateasca dobanda la dobanda. Tot haosul ordonantei de urgenta este amanat prin aceasta lege a noastra".
Deputatul PNL Bogdan Hutuca a subliniat ca proiectul asigura amanarea la plata ratelor atat pentru cei afectati de criza, dar si pentru cei care nu se afla in aceasta situatie, in conditiile in care bancile nu ar trebui sa blocheze sume atat de mari, necesare economiei. Reprezentantii Pro Romania sunt de parere ca proiectul de lege al PSD salveaza foarte multe familii din Romania. Este esential ca in aceasta perioada oamenii sa stie ca nu raman fara case, de aceea este foarte important ca executarile silite sa fie suspendate, ceea ce legea social-democratilor propune, opineza cei de la Pro Romania.
Textul de lege se adreseaza atat institutiilor de credit, cat si IFN-urilor si colectorilor de creante. Initiativa legislativa vizeaza: "Obligatia de plata a ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi intra sub incidenta moratoriului si se suspenda, la cererea debitorului, pana la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului.
Dobanda datorata de debitori, corespunzatoare sumelor scadente a caror plata a fost suspendata, nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
Orice proceduri de executare silita, inclusiv urmarirea silita a bunurilor mobile, urmarirea silita imobiliara sau popririle de orice fel, incepute pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi intra sub incidenta moratoriului si se suspenda pana la 30.09.2020".
Pentru prevederile textului de lege sunt eligili si debitorii care se afla in procedura de executare silita, in procedura de dare in plata sau in orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.
De suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor beneficiaza si IMM-urile, alti profesionisti: persoane fizice, persoane juridice, comercianti, precum si profesiile liberale, care indeplinesc cumulativ anumite conditii.
Totodata, Curtea Constitutionala a respins miercuri, 6 mai si legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilitatilor si a contributiilor sociale pentru cei ale caror venituri au scazut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de coronavirus.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *